Un nou test de sânge ar putea diagnostica din timp autismul

De Oana Savin, pe
Un nou test de sânge și urină care ar putea depista din timp autismul va fi creat în curând, au anunțat cercetătorii englezi și italieni. Testul ar urma să evidențieze dacă anumite proteine, care de obicei se întâlnesc în număr mare la copiii cu boli din spectrul tulburărilor autismului, sunt deteriorate.

Oamenii de știință de la Universitatea din Varșovia și de la Universitatea din Bologna au testat 38 de copii cu autism și 31 de copii ce nu au fost afectați de această tulburare, cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, relatează CNN.

Citește și: Studiu: Un nou medicament pentru carcinomul pulmonar ar putea vindeca cancerul de sân

Ei au căutat diferențe în probele lor de sânge și urină, iar concluzia a fost clară: copiii cu autism aveau în sânge mai multe proteine deteriorate.

„Am descoperit că puterea de măsurare a proteinelor din creier ar putea fi o cauză a apariției autismului”, a afirmat Paul Thornalley, profesor de biologie la Universitatea din Varșovia.

Însă, conform specialiștilor, testele sunt departe de a deveni disponibile în clinici întrucât este nevoie de mai multe studii pe această temă.

Citește și: Studiu: Sindromul morții subite a sugarului ar putea fi provocat parțial de o mutație genetică

Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Aceste tulburări prezintă o largă varietate de manifestări, presupuse a fi rezultatul unor disfuncționalități de dezvoltare ale sistemului nervos central sau genetice.

Printre simpotomele afecțiunii se numără acțiuni repetitive, contact și comunicare limitată cu alte persoane și interese restrânse.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter