Tratamentele pentru colici nu sunt eficiente

De Erika Chivu, pe

Colicile dau mari bătai de cap părinţilor şi bebeluşilor deopotrivă. Din păcate, nu se ştie deocamdată care este cauza lor, iar tratamentele nu funcţionează mereu.
Nu se cunosc cauzele colicilor

Contrar miturilor, colicile nu sunt sinonime cu durerile de burtică. De fapt, nu se ştie ce le provoacă.

„Nu se ştie sigur care sunt cauzele colicilor”, ne-a spus dr. Daniela Preoteasa, medic pediatru, „O explicaţie ar putea fi procesul de adaptare a tubului digestiv al sugarului la alimentaţia extrauterină”.
 
Aşadar, este posibil să aibă legătură cu stomacul, mai ales că plânsul în sine îl face pe sugar să înghită mult aer, ceea ce îi provoacă gaze şi balonare. Dacă bebeluşul tău are colici din cauza burticii, vei observa că simptomele se înrăutăţesc imediat după masă sau înainte să aibă scaun.
O altă teorie spune că vinovat ar fi sistemul nervos, incomplet dezvoltat, care nu poate face faţă atâtor stimuli externi.

„Colicile pot fi determinate şi de temperamentul sugarului. Sugarii cu colici par a fi mai receptivi şi mai sensibili decât alţi sugari la factorii din mediul înconjurător”, ne-a explicat dr. Preoteasa. După toată agitaţia unei zile, aceşti bebeluşi nu mai pot suporta alte sunete, senzaţii, antingeri, stimuli luminoşi, aşa că, pe seară, izbucnesc în plâns.

Nu toate tratamentele sunt eficiente

Vestea bună este că poţi găsi în farmacii o mulţime de tratamente împotriva colicilor. Vestea proastă este că nu prea funcţionează. „Tratamentul este doar simptomatic şi extrem de discutabil în ceea ce priveşte eficienţa lui”, ne spune dr. Daniela Preoteasa.

Probabil pentru că toate tratamentele sunt menite să calmeze durerile de burtică, dar nu întotdeauna colicile au legătură cu sistemul digestiv. Foarte important este că, înainte de a încerca un tratament, să ceri sfatul medicului pediatru.

Ce am găsit în farmacie şi preţuri aproximative:

Colic Baby, sirop – 40 lei
Baby Drink, ceai – 12 lei
Bonnisan, sirop – 20 lei
Bebicina, ceai – 3 lei
Favicalm, ceai – 5 lei
Baby Calm, ceai – 3 lei
Sab Simplex, suspensie orală – 15 lei

Un mediu potrivit

O modalitate de tratament mai naturală şi fără contraindicaţii se referă la crearea unui mediu plăcut în jurul bebeluşului.

„Se pare că cele mai bune rezultate sunt obţinute prin crearea unei atmosfere liniştite în jurul sugarului, grija ca acesta să fie hrănit corespunzator, temperatura din cameră să fie optimă. Unii sugari se pot linişti atunci când au colici dacă sunt ţinuţi în braţe, legănaţi, asezaţi pe burtă, li se acopera burtica cu prosoape calde” ne sfătuieşte medicul pediatru, dr. Preoteasa.
 
Dacă este adevărat că plânsul prelungit se datorează sistemului nervos imatur, atunci este bine să-i asiguri copilului un mediu asemănător cu cel intrauterin, pe care îl cunoaşte şi care îi place. În viaţa intrauterină, copilul era permanent învăluit de uterul mamei, care îi mângaia pielea, era legănat de mersul ei, îi auzea inima bătând şi, după unele terorii, chiar sângele curgând prin vene, iar ochişorii nu îi erau deranjaţi de lumina puternică.
 
Pentru a recrea acele condiţii, încearcă un înfăşat lejer, leagănă-l sau plimbă-l în braţe şi stinge lumina. Iar ca zgomot de fond, pune în camera un ceas de masă, care să ticăie continuu, lasă pornit un uscător de păr în camera alăturată sau foloseşte un CD cu sunet de valuri. Se pare că un zgomot de fond constant şi regulat îi calmează pe bebeluşi, chiar dacă nouă ne-ar părea enervant.   
De colici se poate scăpa şi prin tratamente homeopate, care pot fi chiar eficiente, însă acestea trebuie prescrise de un homeopat cu experienţă. Avantajul este că remediile homeopate nu au efecte secundare şi contraindicaţii.

Plânsul este şi un mod de comunicare

Din fericire, nu orice bebeluş care plânge are colici. Până la urmă, un sugar nu are altă modalitate de a comunica, decât plânsul. Aşa te „anunţă” că îi e foame, frig, cald sau somn, că este ud, că s-a plictisit, că îi e dor de mama.

Pe de alta parte, plânsul poate fi şi semnul unei boli. Înainte de a cauta remedii pentru colici, consultă medicul pediatru care va stabili dacă nu cumva bebeluşul are dureri sau este bolnav.

Ce sunt colicile

De obicei se spune că un sugar are colici dacă este sănătos, bine hrănit şi totuşi plânge mai mult de trei ore pe zi, trei zile pe săptămână, timp de trei săptămâni. Episoadele „zgomotoase” sunt predictibile. Majoritatea bebeluşilor plâng după-amiaza sau seara, fără să aibă un motiv anume, şi totul poate dura câteva minute sau câteva ore.

Plânsul este intens, bebeluşul se înroşeşte, îşi încordează muşchii, încleştează pumnii şi nu reuşeşti să îl calmezi orice ai face. „Colicile apar de pe la două, trei săptămâni şi durează până la trei luni sau chiar până la 6 luni”, spune dr. Preoteasa.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter