Dietă: Cele mai bune 10 alimente pentru post

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Sâmbătă, 21 mai 2022, 10:23

Ca să te hrăneşti corect şi să ai energie în Postul Paştelui, află care sunt cele mai bune alimente recomandate de medicul specialist, inclusiv ce înseamnă „o porţie” la fiecare dintre ele.
1 Pastele făinoase ar trebui alese cele din făină integrală. Sunt o sursă bună de energie, se prepară ușor și aduc un aport important de fibre. Porţia: 40-50 g (înainte de fierbere). Se pot combina cu un sos de legume.

2 Varza are extrem de puține calorii, însă aduce o cantitate importantă de vitamine și minerale. Se consumă crudă sau gătită. Porţia: 500 g. Poate fi combinată cu orice altceva.

3 Salata verde are foarte puține calorii, însă aduce fibre și minerale, contribuind la sănătatea tubului digestiv. Porţia: 250 g. Se consumă proaspătă, împreună cu alte crudități.
4 Semințele și alunele sunt surse foarte bune de grăsimi și proteine. Au minerale și vitamine din clasa B și vitamina E. Porţia: 50 g. Se consumă crude.
5 Merele sunt o sursă importantă de carbohidrați, fibre și vitamine – A, C, E. Porţia: 300-400 g. Se consumă crude sau sub formă de suc.

6 Fasolea boabe aduce în corp proteine, fibre și fier. Este sățioasă și gustoasă. Porţia: 150 g. Poate fi combinată cu salată verde sau murături.

7 Măslinele conţin săruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu) şi vitamine. Au în compoziție acizi grași nesaturați, utili pentru sănătate. Porţia: 100 g. Se consumă crude sau sub formă de ulei de măsline.
8 Ciupercile sunt o sursă bună de proteine, fără a aduce grăsimi. De asemenea, au o cantitate mare de vitamine din clasa B. Porţia: 300 g. Pot fi gătite cu alte legume.

9 Roșiile au un conținut mare de antioxidanți: licope și betacaroten, de asemenea, multă vitamina C. Porţia: 200 g. Pot fi consumate crude sau ca supă.

10 Sfecla roșie conține potasiu, magneziu, fier, iod, cupru, vitaminele A, C şi B6 şi e o sursă naturală de zahăr. Se consumă fiartă sau stoarsă ca suc. Porţia: 200-300 g.

MÂNCAREA DIVERSIFICATĂ ESTE ESENŢIALĂ

Ce e important de ştiut în perioada în care se consumă o alimentaţie de post? ”Să avem grijă ca tot ceea ce consumăm să fie divers. Mai precis, să mâncăm din toate legumele și fructele disponibile, astfel încât să ne asigurăm toată gama de minerale și vitamine. În această perioadă, aportul de proteine este redus, prin eliminarea produselor de origine animală, de aceea este bine să consumăm frecvent fasole, soia, linte, mazăre, ciuperci, care au un conținut mai mare de proteine”, spune Şerban Damian. De asemenea, medicul a mai adăugat că nu trebuie să consumăm în exces uleiuri și margarină, pentru că în combinație cu carbohidrații din restul alimentelor de post s-ar putea să ne aducă kilograme în plus. Şi, nu în ultimul rând, să evităm produsele de patiserie, prăjiturile și dulciurile concentrate.

Citește și: Alimente de post. Ce să mănânci sănătos în perioada postului

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter