Doi tineri nevaccinați de 24, respectiv 34 de ani, în stare gravă la ATI din cauza COVID-19

De Bianca Prangate, pe

Valul patru al pandemiei îi afectează și pe tineri, tot mai mulți dintre ei ajungând la spital și chiar la ATI din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19.

Un bărbat de 24 de ani este cel mai tânăr pacient internat la terapie intensivă în România în momentul de față. El este internat la secția ATI a spitalului Victor Babeș din Timișoara. Un alt tânăr, de 34 de ani, este și el la ATI. Ambele persoane sunt nevaccinate și ar fi fost negaționiste cu privire la pandemie. Medicul Cristian Oancea, care este manager al spitalului Victor Babeș din Timișoara, a oferit mai multe detalii despre starea celor doi pentru Digi24.

Medicul Oancea crede că este vorba despre infectare cu tulpina Delta de coronavirus. El a spus că pacientul de 24 de ani „a stat acasă până într-o fază critcă, când plămânii erau distruși undeva la 60-65%”, adăugând: „A mers în terapie intensivă și astăzi colegii l-au intubat, pentru că efortul respirator era foarte mare și nu mai putea fi susținut de organism”.

Citește și: Marcel Pavel, probleme de sănătate la un an după ce a avut COVID-19

Citește și: Persoanele vaccinate cu schema completă au un risc de trei ori mai mic să dezvolte COVID-19, conform unui studiu

Citește și: Dr. Virgil Musta: Riscul de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 este de 100 de ori mai mare la persoanele care nu au făcut vaccinul

Citește și: Avertismentul medicilor: persoane tinere, nevaccinate și fără comorbidități internate cu COVID-19 la ATI

În cazul pacientului de 24 de ani, Oancea a povestit că acesta a fost în Italia în excursie, împreună cu un coleg: „Colegul lui de cameră, vaccinat, nu are nimic, el, nevaccinat, este în terapie intensivă, intubat. Un exemplu mai elocvent nu poate să existe. Și noi vorbim din practica medicală și nu din ce citim pe Google”.

Prognoze medicului pentru starea celor doi nu este tocmai optimistă, el subliniind că șansele celor doi sunt „minime”. „Se fac eforturi supraomenești ca să fie salvați, următoarele 2-3 zile sunt critice pentru amândoi”, a punctat acesta. „Sperăm și într-o minune și sperăm ca și colegii să găsească soluțiile necesare și organismul lor să aibă puterea de a învinge boala”.

Medicul a mai precizat că ambii pacienți sunt ușor supraponderali, iar unul dintre ei are o ușoară hipertensiune, spunând că acestea nu reprezintă comorbidități grave la tineri. „Să ai 5,6, 10 kilograme în plus nu putem să numim o comorbiditate importantă, dar totuși este un factor de risc”, a afirmat expertul.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter