Testul ochiului îți spune dacă suferi de oboseală suprarenală

De Consuela Stratulat, pe
Oboseala suprarenală apare atunci când glandele suprarenale nu mai funcționează bine. Vezi care sunt celelalte simptome care ar trebui să te trimită la medic.

Simptomele care anunță oboseala suprarenală apar gradual și se înrăutățesc odată cu trecerea timpului, potrivit positivemed.com. Pe lângă senzația de epuizare, pot apărea insomnii, pofte de sărat sau dulce, amețeli, pierderea părului și slăbire fără motiv. De obicei, această problemă apare în rândul oamenilor emotivi sau foarte stresați, dar oricine poate fi afectat.

Specialiștii susțin că atunci când o persoană este stresată pentru o perioadă lungă de timp, glandele suprarenale nu mai secretă cantitatea necesară de hormoni, inclusiv cortizol. Lipsa unui stil de viață sănătos și nopțile nedormite sunt alți factori care duc la apariția oboselii suprarenale.

Această afecțiune îți poate pune viața în pericol sau îți afectează activitățile zilnice, de aceea este bine să te adresezi medicului de la primele simptome. În acest fel, vei ști ce măsuri să iei ca să previi complicațiile. Poți efectua și acasă un test care îți poate spune dacă suferi de oboseală suprarenală. Această metodă a apărut prima dată în 1924, a fost creată de dr. Dr. Arroyo și se numește testul de contracție a Irisului. Examinarea pe care o poți face acasă determină eficiența glandelor suprarenale prin măsurarea contracției irisului când este expus la o lumină slabă. Pentru acest test mai ai nevoie și de o oglindă și o cameră întunecată. Potrivit specialiștilor, un iris care nu își poate menține contracția pentru o perioadă lungă de timp, atunci când este expus la o sursă slabă de lumină, semnalează faptul că persoana respectivă are glande suprarenale slăbite.

Cum identifici oboseala suprarenală

În timpul testului de contracție a irisului, trebuie să stai, timp de un minut, într-o cameră întunecată, în fața unei oglinzi. Îi permiți, astfel, ochiului să se obișnuiască cu întunericul. Pupilele se vor dilata la maximum în această perioadă. După ce a trecut un minut, îndreaptă sursa de lumină spre ochi. Jumătate de minut stai în această poziție, pentru a permite irisului să se contracte. Dacă sistemul suprarenal funcționează bine, irisul va rămâne contractat pe toată durata testului. Dacă, însă, suferi de oboseală suprarenală, irisul va reveni la mărimea lui inițială în 30 de secunde.

Când afli că ai această problemă, este indicat să mergi la medic, pentru a face investigații suplimentare. Specialistul s-ar putea sa îți recomande să măsori nivelul de cortizol, să analizezi funcționarea glandei tiroide și să îți faci analizele uzuale. Poți primi, apoi, un tratament pe bază de hormoni ori poți încerca unele remedii naturale. Asta înseamnă să ai o alimentație sănătoasă, să elimini produsele care produc inflamații, precum cafeaua sau dulciurile, să dormi mai mult și să meditezi.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter