Tanorexia, dependența de bronz care poate duce la cancer de piele

De Oana Dinu, pe
Tanorexia, dependența de bronz care poate duce la cancer de piele, este o boală psihică asemănătoare cu anorexia. Expunerea exagerată la soare și ședințele la solar sunt principalele cauze ale acestei afecțiuni. 

Sunt femei care nu se consideră niciodată suficient de bronzate, așa cum persoanele anorexice nu se percep ca fiind suficient de slabe. Obsesia pentru o piele bronzată duce la dependența de soare și solar, numită taronexie. De aici până la cancerul de piele nu este decât un pas, avertizează specialiștii.

Expunerea îndelungată la soare fără protecție corespunzătoare, mai ales în intervalul orar 11 – 17, când razele ultraviolete depășesc pragul critic, este un adevărat pericol pentru femeile tinere care vor să aibă pielea arămie. De asemenea, o singură expunere la solar crește riscul de melanom cu 75 % potrivit unui studiu făcut în 2010, informează Digi24. Cele mai grave consecințe, cu efecte și după 10 ani, le au arsurile solare.

Simptome specifice tanorexiei

La fel ca în cazul altor dependențe, și tanorexia prezintă simptome specifice, cum ar fi anxietate, nervozitate, culpabilitate și chiar depresie.

Percepția de sine este afectată, așa cum se întâmplă și la anorexie, și persoanele dependente au senzația că nu sunt niciodată suficient de bronzate și prin urmare, nici atrăgătoare.

Acest lucru se întâmplă pentru că lumina solară stimulează producerea de endorfine, hormoni care dau o stare de bine și un sentiment de fericire. Pe lângă tumorile maligne care se pot dezvolta din cauza expunerii exagerate la soare, pielea va îmbătrâni prematur.

Deși nu există tratamente specializate împotriva tanorexiei, persoanele care suferă de această dependență pot consulta un psihoterapeut.

Citește și:

Harvey Weinstein a pledat nevinovat pentru acuzațiile de abuz sexual

Kate Spade s-a sinucis. Creatoarea de modă a fost găsită spânzurată

Sursă foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter