Suzeta provoacă defecte de vorbire

De Erika Chivu, pe

Subiectul suzetei este unul foarte controversat. Un studiu recent spune că ea ar duce la probleme de vorbire, dar nimeni nu poate nega faptul că are şi multe avantaje.

Rezultatele preliminare ale unui studiu american citat de Daily Mail arată că preşcolarii care au primit suzeta pentru mai mult de trei ani vorbesc mai greu şi au mai multe probleme de vorbire decât cei care nu au primit-o deloc.

Chiar dacă studiul nu a fost finalizat încă, el arată că părinţii de bebeluşi îşi „cumpără” liniştea cu preţul dezvoltării armonioase a celui mic. La fel de periculos se pare că este şi suptul degetului.

Folosirea suzetei este subiectul unei controverse care durează de ani buni, fără ca cineva să fi găsit un răspuns convingător.

Suptul este pentru bebeluşi o activitate plăcută, care îi ajută să se liniştească, dar este şi un impuls înnăscut foarte puternic. Numai că suptul non-nutritiv, care nu este legat de hrană, nu are niciun beneficiu şi, mai mult, provoacă o dependenţă psihică asemănătoare cu cea dată de cafea sau tutun.

Părinţii care au copii mai mari ştiu cât de dureroasă este despărţirea de suzetă. Mai devreme sau mai tarziu ea va trebui să dispară din viaţa copilului şi toată familia va trece printr-o perioadă grea.

Dar adevărata problemă este aceea că suzeta intervine în procesul de alăptare.

„Pediatrics”, revista Asociaţiei Americane de Pediatrie, avertizează că mămicile care dau suzeta bebeluşilor vor alăpta mai puţin. Mecanismul suptului la sân este diferit de cel al suptului la suzeta şi bebeluşul care primeşte suzeta prea devreme nu va mai învăţa să sugă aşa cum trebuie la sân.

Drept urmare, el mănâncă mai puţin, aşa că producţia de lapte a mamei scade. Deci dacă vrei totuşi să-i dai suzeta aşteaptă până când alăptatul decurge fără probleme.

Pe de altă parte, Universitatea din Michigan, care a studiat problema, spune că suzeta nu reprezintă un pericol, ba, din contra, este un atu al părinţilor care vor bebeluşi mai liniştiţi şi mai fericiţi.

Cei mici plâng mai puţin şi se calmează mai repede dacă au o activitate atât de plăcută cum este, pentru ei, suptul. Însă argumentul cel mai important în favoarea suzetei este altul: suptul este un impuls atât de puternic încât bebeluşul care nu primeşte suzeta va începe să-şi sugă degetul. Acest obicei este mai periculos pentru că dă o dependenţă mai puternică şi este mai greu de întrerupt.

Când vrei să-l dezveţi de suzetă, pur şi simplu i-o iei. Când vrei să-l dezveţi de suptul degetului nu ai prea multe alternative. Mai mult, degeţelul este mai tare decât tetina suzetei şi, la un moment dat, începe să deformeze dinţişorii din faţă.

Cu toate recomandările specialiştilor, părinţii sunt cei care decid, până la urmă. Cert este că până şi cei mai împătimiţi adversari ai suzetei renunţă la părerile lor atunci când au proprii copii. În faţa unui bebeluş care plânge continuu nu ai prea multe alternative şi suzeta este singura scăpare dacă vrei să ai o noapte cât de cât liniştită. Deci lasă la o parte sentimentele de vină şi dă-i suzeta dacă tu crezi că este necesar. Nu lăsa să decidă în locul tău revistele, doctorul sau nişte specialişti pe care nu i-ai văzut niciodată.  

Important este ca, dacă apelezi la ea, să o faci în siguranţă.

Ce trebuie ştiut:

– Nu e momentul să faci economii. Investeşte în suzete de calitate. Dacă tetina se rupe în gura bebeluşului, ar putea să se înece cu bucăţelele de plastic. Înlocuieşte imediat o suzetă deteriorată cu una nouă.

– Păstrează suzeta curată. Tetina se poate spăla cu apă şi săpun, dar trebuie limpezită bine şi uscată. Când ieşiţi la plimbare, ia şi o rezervă. O suzetă care a căzut pe jos nu mai trebuie să ajungă în guriţa sugarului decât după ce a fost spălată. Contrar miturilor, saliva mamei nu dezinfectează tetina, ba, din contră, o poate „contamina” cu fel şi fel de germeni.

– Foloseşte cu atenţie şnurul şi numai dacă este necesar. Nu e exclus ca bebeluşul să şi-l înfăşoare după gât.

– Nu exagera cu suzeta! Ea poate să vă ajute pe amândoi, dar nu ar trebui să fie prima metodă de calmare a bebeluşului. Încearcă mai întâi să-l pui la sân, să-l iei în braţe şi abia apoi, dacă nu obţii niciun rezultat, dă-i suzeta.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter