Cum supravieţuieşti unui cutremur

De Erika Chivu, pe

Pentru că evenimentele din Haiti au speriat întreaga lume, a revenit în atenţia noastră problema cutremurelor şi a urmărilor pe care le pot avea ele. Dacă asigurarea calităţii…
… în construcţii şi implementarea unui sistem de alarmă nu ţin de noi, putem măcar să fim pregătiţi pentru a ne proteja viaţa – a noastră şi a celor dragi.

Iată ce ai de făcut în caz de cutremur!

În primul rând, nu intra în panică. Da, e uşor de zis, dar mai greu de făcut. Gândeşte-te la cutremur ca la un eveniment natural, normal, o simplă urmare a mişcării plăcilor tectonice.

De asemenea, poate fi util să te gândeşti că un cutremur mare, care să distrugă clădiri este rar, chiar şi într-o zonă cu acitivitate intensă, aşa cum este Vrancea.

Eşti înăuntru

Este, poate, cea mai înspăimântătoare variantă, pentru că îţi imaginezi imediat o clădire prăbuşită, cu tine prinsă sub dărâmături. Chiar dacă aşa ceva se întâmplă foarte rar, nu strică să-ţi iei câteva măsuri de precauţie.

Primul lucru la care te gândeşti este să te aşezi sub tocul uşii. Ei bine, este doar un mit urban pentru că acest loc nu e atât de ferit pe cât am crede.

În primul rând, nu ieşi afară decât după ce s-a terminat cutremurul. Până atunci, îndepărtează-te rapid de ferestre şi obiecte de mobilier înalte sau instabile. Ideal ar fi să găseşti o masă sau un birou foarte solid, sub care să te ascunzi. Dar cum mobilierul de azi e făcut, de obicei, din pal melaminat, care nu are rezistenţa lemnului masiv, cel mai bine te poate proteja o canapea sau un pat.

Ghemuieşte-te exact lângă pat, cu un braţ în dreptul ochilor şi celălalt la ceafă, pentru a-ţi proteja spatele. Dacă ar cădea un perete, el se va sprijini de pat, creându-se un loc gol între perete şi podea. Dacă patul se mişcă, te duci după el şi rămâi acolo până când eşti sigură că s-a terminat cutremurul. Nu uita că poate să urmeze o replică la fel de puternică.

După cutremur, verifică bine care sunt pagubele. Ai grijă mai ales la instalaţiile electrice şi la ţevile de gaz.

Eşti afară

Mulţi se cred în siguranţă, dacă sunt surprinşi pe stradă. De fapt, nu e chiar aşa. Găseşte un loc sigur, departe de clădiri, stâlpi, fire de curent, garduri sau alte structuri care ar putea cădea.

Nu alerga şi nu te aventura pe partea carosabilă pentru că poţi fi lovită de o maşină scăpată de sub control.

Poţi să ieşi din „ascunzătoare” atunci când cutremurul s-a terminat definitiv. Chiar şi aşa, nu te grăbi să intri într-o clădire pentru că ar putea urma o replică.

Eşti la volan

Maşina te protejează cât de cât, dar este important să nu te sperii şi să nu pierzi controlul. Opreşte imediat ce găseşti un loc sigur, departe de clădiri, stâlpi, garduri, etc. şi în afara părţii carosabile.

Rămâi în maşină până când se termină totul şi, eventual, câteva minute după. După cutremur, deplasează-te încet, evitând pasarelele, podurile, pasajele subterane sau alte structuri care ar fi putut fi deteriorate de cutremur.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter