Studiu: un virus modificat genetic poate ajuta la combaterea cancerului pancreatic avansat

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 05 mai 2022, 12:56

Un virus modificat genetic s-a dovedit a fi eficient în combaterea cancerului de pancreas în stadiu avansat, după cum arată un studiu.

Un studiu desfășurat de Institutul de Cercetare Biomedicală Bellvitge (Idibell) și de Institutul Catalan de Oncologie (ICO), citat de EFE, arată că un virus modificat genetic pentru a recunoaște și ataca celulele tumorale s-a dovedit a fi eficient în combaterea cancerului de pancreas.

Rezultatele au fost obținute în urma unui studiu clinic de faza 1, fiind publicate de revista Journal of ImmunoTherapy of Cancer. Virusul poartă denumirea de VCN-01, iar administrarea acestuia „este viabilă şi poate fi un nou instrument” în tratarea cancerului de pancreas avansat, potrivit informațiilor transmise într-un comunicat de presă al institutului Idibell.

Rezultatele preliminare sunt încurajatoare. Odată ce virusul VCN-01 este activ, el ajunge la tumorile primare și la metastaze, declanșând un răspuns din partea sistemului imunitar împotriva tumorilor. Mai mult, administrarea intravenoasă a acestui virus nu are efecte adverse semnificative, conform rezultatelor observate de cercetări. Au fost prezente doar cazuri rare de febră sau simptome de gripă la unii dintre pacienți.

Citește și: 90% dintre pacienții cu imunodeficiențe primare nu sunt diagnosticați

Citește și: Studiu: Schimbările climatice vor duce la răspândirea a mii de virusuri până în 2070

Citește și: Unde te mai poți vaccina împotriva COVID-19 de la 1 iulie

Citește și: Povestea impresionantă a Gabrielei Zoican, medicul român care la 59 de ani s-a alăturat misiunii umanitare „Medici fără frontiere”

Conducătorul studiului, Ramon Salazar, a spus, după cum relatează Digi24: „Datele obţinute în aceste teste clinice de fază 1 demonstrează siguranţa şi potenţiala imunoterapie cu virusul VCN-01. Datele au fost revizuite şi se aşteaptă începerea fazei 2 a testelor cu acelaşi virus la jumătatea anului 2022”.

Prognoza de viață pentru pacienții care suferă de cancer pancreatic este una foarte scurtă, cu o supraviețuire de mai puțin de un an. Administrarea intravenoasă a virusurilor oncolitice are limitările sale, din cauză că virusurile sunt filtrate prin ficat, ceea ce le reduce eficacitatea și crește riscul de apariție a unor efecte adverse.

Cu toate astea, virusul VCN-01 combate limitările prin două modificări genetice semnificative. Acesta cuprinde o proteină de suprafață, care face virusul să nu fie reținut în ficat și să îl orienteze spre tumoare. Totodată, el conține și o enzimă care degradează matricea extracelulară a tumorii, fapt ce facilitează propagarea virusului spre tumoare.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter