Studiu: Sindromul morții subite a sugarului ar putea fi provocat parțial de o mutație genetică

De Oana Savin, pe Ultimul update Vineri, 30 martie 2018, 16:56
Un studiu americano-britanic sugerează faptul că sindromul morții subite a sugarului ar putea avea parțial o cauză genetică rară care afectează funcționarea mușchilor respiratori.

Chiar dacă această legătură ar fi dovedită, ea nu oferă o explicație completă asupra apariției sindromului, subliniază cercetătorii citați de AFP.

Studiul nostru este primul care asociază moartea subită a nou-născutului cu o debilitate genetică a muşchilor respiratori. Cu toate acestea, vor fi necesare cercetări suplimentare pentru confirmarea şi înţelegerea acestei legături”, a afirmat profesorul Michael Hanna, unul dintre autorii studiului.

Citește și: Studiu: Copiii cu mame exigente cunosc succesul în viața de adult

Această mutaţie genetică, SCN4A, este rară, iar estimările spun să se întâlneşte la mai puţin de cinci persoane din 100.000, însă era prezentă la patru dintre cei 278 de copii decedaţi în urma sindromului de moarte subită şi examinaţi în cadrul acestui studiu.

Aceste mutații sunt asociate cu mai multe probleme neuromusculare genetice precum miopatiile sau sindromul miastenic, precum și cu probleme respiratorii.

Citește și: Studiu: Fetițele cred că băieții sunt mai inteligenți ca ele

Moartea subită a sugarului (numită şi ”moarte infantilă neaşteptată”) reprezintă decesul brutal şi neaşteptat al unui copil cu vârsta mai mică de doi ani – de multe ori mai mică de şase luni – pentru care nu există o cauză identificată.

În acest context, este importantă respectarea recomandărilor menite să prevină moartea subită a nou-născutului: culcarea bebeluşului pe spate şi evitarea dormitului în acelaşi pat cu părinţii săi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter