Studiu: Exercițiile fizice reduc riscul apariției demenței, dar nu o încetinesc

De Oana Savin, pe
Exercițiile fizice reduc riscul apariției demenței, însă nu pot încetini această afecțiune odată ce a fost diagnosticată, susțin cercetătorii britanici.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul BMJ, ce a fost realizat pe 494 pacienți ce prezentau simptome ușoare până la moderate de demență, creșterea nivelului de activitate fizică nu încetinește deteriorarea cognitivă.

Citește și: Alarmant! Demenţa va deveni o boală de 1.000 de miliarde de dolari, în 2018

Dintre aceste persoane, majoritatea vârstnice (vârsta medie de 77 de ani), un eşantion a participat la două sesiuni de grup săptămânale de o oră-o oră şi jumătate de exerciţii fizice, plus o oră la domiciliu pe săptămână, în timp ce celălalt grup nu a desfăşurat astfel de activităţi fizice.

Analizele efectuate la sfârşitul unei perioade situate între şase luni şi un an au demonstrat că în cazul persoanelor care au făcut sport boala a evoluat la fel ca în cazul celor scutite de sesiunile de exerciţii fizice.

În rândul subiecților care au făcut sport, declinul cognitiv a fost chiar mai pronunțat, însă, „în medie, diferenţa a fost mică, iar relevanţa clinică incertă”, a subliniat BMJ într-un comunicat.

În timp ce studiile mai puţin extinse au sugerat că exerciţiile fizice pot preveni sau inversa declinul cognitiv la persoanele cu boala Alzheimer, această cercetare robustă şi foarte amplă oferă răspunsul cel mai clar privind rolul sportului în boala Alzheimer (în stadiu) uşor şi moderat”, a comentat fizioterapeutul Brendon Stubbs.

Citește și: Berea poate preveni demenţa. Vezi ce au descoperit cercetătorii!

Căutarea unor metode de intervenţie eficiente (implementate) în stilul de viaţă, care ar putea întârzia declinul cognitiv în cazul demenţei, ar trebui să continue„, a subliniat fizioterapeutul.

Aproximativ 50 milioane de oameni suferă de demență, dintre care două treimi sunt afectate de Alzheimer, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter