Tot ce ştiai despre alimentaţie este greşit

De Erika Chivu, pe

Pâinea este periculoasă pentru inimă, în timp ce grăsimile de origine animală nu îţi modifică deloc colesterolul, susţine o nutriţionistă din SUA.
Credeai că ştii totul despre alimentaţia sănătoasă? De fapt, nu ştii nimic, dacă ar fi să ne luăm după cea mai recentă şi mai  controversată carte legată de nutriţie şi obezitate. Zoe Harcombe, o nutriţionistă şi cercetătoare din SUA contrazice în cartea sa tot ceea ce se ştie astăzi despre alimentaţia sănătoasă, spunând că tocmai recomandarile pe care le luăm de bune au dus la epidemia mondială de obezitate.

Untura de porc, gustarea ideală

Te-ai întrebat vreodată cum reuşeau bunicii noştrii să fie atât de sănătoşi şi longevivi, deşi obişnuiau să mânânce untură de porc pe pâine? Pentru Zoe Harcombe acest fapt nu este un paradox. Ea spune că în anii ’70 se mânca astfel pe tot globul, iar obezii şi cardiacii era foarte puţini în comparatie cu statisticile de azi.

Totul s-a schimbat în anii ’80 când au fost prezentate noi recomandari privind alimentaţia. S-a spus atunci că grăsimile sunt periculoase, iar carbohidraţii ar trebui să reprezinte baza alimentaţiei. Se pare că recomandările au fost greşite din moment ce sănătatea noastră nu s-a îmbunătăţi deloc, ci s-a înrăutăţit. 

Cerealele nu au ce căuta în alimentaţia oamenilor

În piramida alimentară, baza este reprezentată de carbohidraţi – pâine, paste făinoase, biscuiţi, cereale pentru mic dejun etc. Nimic mai greşit! – spune dr. Harcombe, avertizând că tocmai carbohidraţii ne îngraşă cel mai mult pentru că ei sunt formaţi din zahăr.

Chiar dacă nu este dulce, pâinea se transformă după digestie în glucoză, adică zahăr. Asta forţează organismul să producă insulină, iar unul din rolurile insulinei este să contribuie la depunerea excesului de zahăr sub formă de grăsime corporală. De câte ori mănânci pâine nu faci decât să porneşti mecanismul de formare a depozitelor de grăsime.

Există şi alţi adversari ai carbohidraţilor. Ei formează un curent ce susţine că cerealele ar trebui să iasă din alimentaţia umană. Se pare că ele au intrat destul de târziu în dieta omului, astfel că sistemul nostru digestiv nu a avut timp să se adapteze. Multe din problemele digestive cu care ne confruntăm ar putea fi puse pe seama carealelor, indiferent de forma sub care sunt consumate. În plus, ele conţin şi „antinutrienţi” – glutenul este unul din ei – adică substanţe care ne otrăvesc treptat organismul.

Grăsimea animală e sănătoasă pentru inimă

Grăsimile naturale, fie că sunt de origine vegetală sau animală, nu sunt periculoase. Ba din contră, sunt esenţiale pentru supravieţuire căci fiecare celulă a corpului nostru are nevoie de grăsime. O alimentaţie bogată în grăsimi înseamnă o vedere mai bună, oase mai puternice, stare de bine şi… o inimă sănătoasă.

Citeşte în pagina următoare despre colesterol şi cura de slăbire!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter