Ce spune saliva despre sănătatea ta

De Sandra S., pe

Mulţi ar crede că saliva poate fi un dezinfectant bun, însă este total neadevărat. Află ce conţine saliva şi ce spune despre sănătatea ta!

Ce conţine saliva

Lichidul transparent conţine în cea mai mare parte apă, dar şi bacterii, fungi, electroliţi, secreţii din nas şi plămâni, proteine, celule din cavitatea bucală şi urme de pastă de dinţi şi mâncare. Aşa cum fiecare om este diferit şi componenţa fiecărei… salive este diferită. Saliva în sine nu conţine ADN, ci celulele gurii sunt cele care conţin ADN-ul.

Consumul de medicamente şi droguri

Din salivă se poate afla foarte uşor dacă ai consumat droguri, printre care marijuana, cocaină şi barbiturice. De asemenea se poate afla şi cantităţile de medicamente pe care le iei şi care trebuie menţinute la anumite nivele. În prezent, medicii nu se folosesc de această metodă, însă ar putea fi de ajutor în viitorul apropiat, pentru prescrierea tratamentelor.

Detectarea bolilor

Specialiştii încearcă să dezvolte noi metode, mai puţin intruzive, de a descoperi din timp bolile de care poate suferi un om: aici sare în ajutor saliva. Deja testarea salivei se face pentru detectarea virusului HIV, însă momentan tot testul de sânge rămâne standard. De asemenea, diabetul şi sindromul Sjogren pot fi detectate analizând saliva pacienţilor.

Cum te ajută saliva

Digestia începe în cavitatea  bucală – dacă nu ai avea salivă, ţi-ar fi greu să mesteci mâncarea şi apoi s-o înghiţi. Saliva îţi curăţă gura şi dinţii de mâncare şi bacterii. Previne înmulţirea anumitor fungi şi neutralizează acidul din diferite produse alimentare şi sucuri. În plus, datorită fosforului şi calciului conţinute, ajută la refacerea smalţului distrus de carii.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter