Scapă de sinuzită cu tratamente naturiste!

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 28 martie 2022, 15:03

Masarea sinusurilor dureroase duce la irigarea cu sânge a zonelor respective şi are efect calmant
Durere de cap, secreţii nazale purulente, febră… Numai cine nu a avut de-a face cu sinuzita nu ştie cât de neplăcută poate fi! Există însă o mulţime de metode naturiste de a-i veni de hac.
Sinusurile sunt cavităţi umplute cu aer, amplasate în spatele pomeţilor, deasupra ochilor şi a nasului şi în spatele globilor oculari. Ele pot fi considerate mici centre de control a calităţii aerului, asigurând încălzirea, umidificarea şi purificarea aerului pe care îl respirăm, înainte ca el să ajungă în plămâni. În cazul în care, din varii motive, aerul rămâne blocat în sinusuri, presiunea creşte şi mucozităţile stagnează creând condiţii pentru multiplicarea bacteriilor şi a altor microorganisme. Ca urmare, apare infecţia sau o inflamaţie a sinusurilor. Iată câteva metode naturiste eficiente în deblocarea sinusurilor:

Infuzii

Cimbrul, ienupărul, mugurii de pin, salvia, coada-şoricelului, tătăneasa ori muşeţelul sunt plante care, folosite împreună, dau rezultate remarcabile în tratarea sinuzitei. Se face o infuzie obţinută dintr-o lingură de amestec de plante şi 250 ml apă clocotită. Se beau zilnic trei căni de ceai îndulcit cu miere de albine.
Dar, fiecare dintre aceste plante se poate folosi şi separat în tratarea sinuzitei. Infuzia de salvie se face dintr-o linguriţă de plantă la 100 ml de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi. Infuzia de coada-şoricelului se obţine dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml apă clocotită. Se beau zilnic 2-3 căni sau se fac inhalaţii.
Şi infuzia de trei-fraţi-pătaţi este indicată în acest caz. Se obţine dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi. Infuzia de muguri de coacăz negru se face dintr o linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită.

Cataplasme

Pe sinusurile afectate, se aplică terci de tătăneasă, de coada calului sau cartofi cruzi, daţi pe răzătoare. Dacă sunt afectate sinusurile frontale sau maxilare, se pot aplica frunze de varză strivite. Ziua, se lasă 2-3 ore, iar noaptea se pot lăsa şi mai mult. Sunt foarte eficiente şi cataplasmele cu mălai sau cu nisip cald. În acelaşi scop, se poate aplica pur şi simplu o pernă electrică încălzită sau nişte săculeţi din pânză deasă, umpluţi cu sare grunjoasă şi încălzită.
De asemenea, se poate folosi urmă-toarea cataplasmă: se zdrobeşte o frunză mare de varză şi se amestecă cu suc de lămâie, cu şase linguri de praf de argilă şi cu puţină apă căl-duţă. Pasta obţinută prin amestecarea acestora se aplică pe sinusurile afectate. Cataplasma se fixează cu ajutorul unui bandaj şi se lasă până se usucă.

Aspiraţii nazale şi inhalaţii

Se aleg şi se spală câteva frunze proaspete de varză. Cu sucul obţinut în urma stoarcerii lor, se pot face aspiraţii nazale. Se aspiră câte o jumă-tate de linguriţă de suc în fiecare nară, de două ori pe zi.
Cu rezultate bune, se foloseşte pentru aspi-rări nazale şi decoctul de cerenţel. Se pun 2 linguriţe de rădăcină mă-runţită la 300 ml apă clocotită. Amestecul se fierbe încă 30 de minute. Cu decoctul rezultat, se fac aspirări de 2 ori pe zi.
Se pot face aspirări nazale cu urmă-torul amestec: 4 linguri de salvie, 4 linguri frunze şi fructe de afin, 4 linguri de frunze de mentă, 2 linguri de coada-şoricelului şi 2 linguri frunze de soc. Se pun 2 linguri din acest amestec în 250 ml de apă clocotită şi se lasă la fiert încă 10 minute. Se strecoară şi se fac aspirări de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara.
De asemenea, se pot pune în nas picături de lămâie (câte 2-3 pică-turi, de câteva ori pe zi) sau de soluţie alcoolică de propolis 5% (câte 5 picături în fiecare nară, de 3 ori pe zi). Proprietăţi antiinflamatorii şi dezinfectante are şi sucul de morcovi (se pune câte o picătură de suc în fiecare nară, dimineaţa). Şi uleiul de mentă (se pun câte 2-3 picături în fiecare nară, zilnic) ajută la decongestionarea sinusurilor.
Eficientă este şi inhalaţia cu usturoi. Se dă pe răzătoare un căţel de usturoi şi se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere şi cu o jumătate de litru de apă clocotită. Amestecul rezultat se toarnă într-un vas şi se face inhalaţie acoperind suprafaţa acestuia cu un prosop. Pentru eliberarea sinusurilor, se repetă procedeul de două ori pe zi.

Alimentaţia vine în completarea fitoterapiei

Din alimentaţia bolnavului de sinuzită nu trebuie să lipsească produsele lactate sau legumele verzi, proaspete, bogate în vitamina C. În schimb, trebuie evitate condimentele, oţetul şi dulciurile. Un desert foarte eficient constă dintr-o lingură de hrean, dat pe o răzătoare fină şi amestecat cu miere, care se ia la 2 ore după masă, de 3 ori pe zi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter