Top 10 simptome care pot anunța un infarct miocardic

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 08 noiembrie 2022, 15:57

Specialiștii în sănătate trag un semnal de alarmă cu privire la mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare în rândul tinerilor.

Medicii în cardiologie atenționează că a crescut numărul tinerilor care fac complicații precum infarctul micoardic acut, insuficiența cardiacă sau AVC (accident vascular cerebral) din pricina bolilor inimii.

Bolile cardiovasculare sunt un termen generic, ele înglobează 200-300 de boli, dar dacă ne gândim la una dintre complicațiile cele mai dramatice ale bolilor cardiovasculare, și anume infractul miocardic acut, dacă vârsta medie în România, era în urmă cu zece ani, undeva în jur de 56 -57 de ani, în urmă cu 20 de ani era 67 de ani, acum ajungem spre 47-50 de ani.

Cu fiecare zece ani, media scade cu zece ani. Dacă merge tot așa, o să avem infarct la copii în curând. Pot să vă spun că am văzut infarct miocardic la oameni de 20, 20 și ceva de ani – a declarat prof. dr. Dragoș Vinereanu, medic primar cardiolog, președintele Fundația Române a Inimii, citat de rohealthreview.ro.

Cauzele apariției bolilor cardiovasculare și a infarctului

Medicii spun că printre cauzele apariției bolilor cardiovasculare, care pot duce la complicații, se numără fumatul, stresul, ritmul de viață și alimentația nesănătoasă.

Problema este cum cunatifici stresul în acest moment. Stresul este de atâtea feluri și se cuantifică extrem de greu. Știm că în zonele aglomerate din lume și din România, acolo unde te aștepți ca activitățile să fie mai stresante, știm că în anumite profesii care se asociază cu un grad important de stres, riscul de boli cardiovasculare crește – a mai explicat prof. dr. Dragoș Vinereanu.

Citeşte şi: Studiu: Tipul de cancer care ar putea fi depistat cu trei ani înainte să se instaleze, doar prin controlul greutății și al glicemiei

Citeşte şi: Medicul Tudor Ciuhodaru, despre trecerea la ora de iarnă și efectele sale asupra sănătății. „Anual, mulți ajung la Urgențe”

Citeşte şi: Șocul anafilactic. Cum acorzi primul ajutor în caz de anafilaxie

Citeşte şi: INTERVIU. Cosmina Grigore: „Cancerul este o consecință a cine devenim. Când viața te iubește te aduce foarte aproape de capătul ei”

Obezitatea și sedentarismul sunt și ele factori principali de risc al bolilor cardiovasculare și infarctului în rândul tinerilor.

Se pare că obezitatea este incriminată la tineri pentru că, mai mult de 30% dintre tinerii din America, într-un ultim studiu din 2015-2016, sunt obezi. Ar fi prima cauză de apariție a acestor boli. Apoi, sunt anumiți factori de coagulare care până acum îi căutam sau nu, care determină formarea cheagurilor altfel decât în mod normal. Sunt niște deficite de factori de coagulare și așa numita trombofilie. 

Un prototip de pacient este cel care în fiecare zi lucrează 12 ore, stând pe scaun, în fața calculatorului, mâncând foarte repede pentru că au de terminat anumite lucruri și fără să facă activitate fizică. Dacă noi am face timp de 30-60 de minute pe zi, timp de cinci zile pe săptămână, activitate fizică moderată, lucrurile se schimba în timp prin creșterea prognosticului – a precizat cardiologul Alice Munteanu, potrivit dcmedical.ro.

Care sunt simptomele apariției infarctului

Știm cu toții că semnele clasice ale unui infarct miocardic sunt durerea în piept și dificultățile de respirație, însă există și alte simptome prevestitoare la care trebuie să fim atenți.

  1. presiunea/durere toracică (ca o gheară)
  2. transpirația excesivă
  3. palpitațiile (care apar la efort sau spontan)
  4. dispneea (lipsa de aer)
  5. oboseala excesivă (scade toleranța corpului la efort)
  6. greață și/sau vărsături
  7. o durere care se resimte în brațe, gât, maxilar sau spate
  8. amețeli (la schimbarea poziției corpului)
  9. anxietate
  10. o senzație de arsură la stomac (sau indigestie).

Specialiștii în sănătate spun ca la observarea apariției simptomelor enumerate mai sus, este foarte importantă prezența la un control medical. Căutarea pe internet a unui posibil tratament sau a semnificației acestor simptome ar putea fi, într-o mică măsură, benefică pentru că i-ar putea speria pe oameni și trimite la medic.

O gamă de simptome de genul acestora trebuie documentate. Recomandarea este ca persoanele care le au să se prezinte la un control medical. (…) Căutarea acestor cuvinte cheie pe internet le-ar putea arăta niște adevăruri, panicându-i și determinându-i pe oameni să meargă la doctor – a precizat Dr. Calin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară, la Teo Show.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter