Scarlatina: simptome, mod de transmitere și tratament

De Oana Savin, pe Ultimul update Marți, 14 mai 2019, 17:55
Scarlatina este o boală eruptivă infecto-contagioasă, mai frecventă în rândul copiilor sub 10 ani. Această boală este provocată de streptococul beta hemolitic de grup A ce provoacă o inflamație locală și eliberează o toxină în sânge.

Foarte rar, în cazuri excepţionale, se pot îmbolnăvi de scarlatină şi adulţii care au un sistem imunitar foarte scăzut. Streptococul beta hemolitic poate fi depistat printr-un simplu exudat faringian.

Scarlatina – care sunt simptomele

Scarlatina debutează cu febră. După perioada de incubație, care durează în jur de 3-5 zile, apare febra de 39-40 grade, dureri de cap, vărsături, durere în gât, ritm cardiac accelerat și ganglioni umflați.

De asemenea, în scarlatină, limba devine zmeurie de la vârf spre bază, iar în spate prezintă un depozit albicios.

În primele 24 de ore de la debutul bolii apar bubițe mici și aspre pe burtă, ce seamănă cu o iritație. Aceste bubițe se extind în următoarele zile în zona axilelor, pe picioare și pe față, cu excepția pălmilor și a tălpilor.

Scarlatina: simptome, mod de transmitere și tratament

Erupția nu este contagioasă.

Un copil poate fi doar purtătorul streptococului, iar acesta se poate elimina la un moment dat. Însă există şi posibilitatea unei mutaţii pe streptococul netratat, care poate declanşa o epidemie.

Cum se transmite scarlatina

Streptococul beta hemolitic se transmite doar prin salivă – strănut, tuse, secreţii nazale sau prin intermediul obiectelor contaminate (jucării, pahare).

Scarlatina se trateaza prin antibiotice

Pentru scarlatină nu există vaccin. În urmă cu un secol, aceasta era o cauză importantă de deces în rândul copiilor. Astăzi însă poate fi aproape inofensivă, dacă boala este diagnosticată la timp și tratamentul este corect administrat.

Cum scarlatina este o boală contagioasă, persoanele afectate chiar și cu forme ușoare ale acesteia trebuie să urmeze cu strictețe tratamentul și să stea în repaus la domiciliu.

Tratamentul pentru scarlatină poate fi stabilit doar de medic, după confirmarea diagnosticului. Scarlatina este tratată prin administrarea de antibiotice (penicilină, eritromicină), regim alimentar cu un nivel crescut de lichide și prin odihnă.

Sursă foto: 123rf.com, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter