Sarea, buna sau rea?

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 20 iulie 2022, 12:01

Sarea, sau clorura de sodiu (NaCl), este una din cele mai raspandite substante din natura. Poate stiai de la lectiile de geografie sau stiinte ale naturii…
… dar mai sunt multe alte lucruri pe care merita sa le stii despre ea.

De exemplu, stii sau nu, in fiecare luna iti ei portia de… sare. De ce? Pentru ca daca ne intorcem la obarsiile cuvantului aflam ca „salariu” vine de la sare. Importanta sarii a fost recunoscuta inca de pe vremea romanilor, care au numit-o „harul pamantului”. Soldatii romani primeau in fiecare luna, pe langa o suma de bani si un saculet de sare. De aici deriva cuvantul salariu, care cu timpul si-a schimbat sensul.

Cu siguranta iti amintesti si de renumitul basm al lui Petre Ispirescu in care imparatul isi intreaba fiicele cat de mult il iubesc. Cea mai mica s-a dovedit a fi si cea mai inteleapta pentru ca a spus ca il iubeste „ca sarea-n bucate”. Basmul are talcul sau, dar dincolo de asta e o marturie ale insemnatatii pe care sarea a avut-o inca din cele mai vechi timpuri in viata oamenilor.

Vezi și Înlocuieşte sarea cu arome şi condimente. Cei mai gustoși înlocuitori pentru sare

In popor, de exemplu, e considerat ca sarea „trage raul”, si e un factor important in purificarea corpului. De exemplu, pentru bolnavii cu „aprindere de plamani”, se pune pe piept un saculet cu sare grunjoasa incalzita in prealabil. Atat de mare e credinta ca sarea absoarbe „raul” incat respectiva sare nu se mai refoloseste. Se ingropa intr-ul loc mai ferit sau se arunca intr-o apa curgatoare. De asemenea, apa calduta foarte sarata se trage pe nas (si se scoate pe gura) in caz de sinuzita. 

De ce este buna? De ce nu este buna?

Imporanta sarii ca aliment are la baza necesitatea organismului nostru de a primi anumite cantitati de sodiu si clor. Daca nu ar exista aceste substante in corpul nostru procesele metabolice nu ar fi posibile, viata insasi nu ar exista. Sarea ajuta la transportul substantelor nutritive spre celule, contribuie la echilibrul fluidelor in organism si la mentinerea presiunii arteriale. Cantitatea zilnica de care avem nevoie este de 0,5 g de sodiu.

Aceasta cantitate o putem gasi in doua felii de paine si o cana cu lapte. Din pacate foarte multe persoane consuma cantitati de sare de 10 ori mai mari, iar acest lucru nu este benefic pentru organism. Prea multa sare mareste riscul bolilor cardiace, mai ales la persoanele supraponderale.

Iodul este esential

Magazinele alimentare au obligatia sa comercializeze sare iodata. Aceasta trebuie ambalata in recipiente care sa mentina calitatea sarii si cantitatea de iod stabilita conform normelor legale. Iodul ajuta la sinteza hormonilor tiroidieni care asigura la randul lor buna functionare a creierului uman. Lipsa iodului poate determina la copii orirea cresterii si adeseori malformatii fizice.

Tot iodul din sare previne gusa si tulburarile neuropsihice. Asadar, de cate ori iti cumperi sare ai grija sa contina iod pentru ca ajuta foarte mult ca organismul tau sa functioneze optim. Ai gija si la termenul de garantie inscris pe ambalaj. Nu trebuie ca sarea sa fie mai veche de 6 luni pentru ca isi pierde din proprietati.

Multi sustin, de asemenea, ca e mai buna sarea care n-a fost recristalizata, si nici rafinata in exces. La fel ca la uleiuri sau alte produse, cu cat e mai aproape de natural, cu atat e mai buna. O varianta excelelenta este asa numita „sare de mare” obtinuta prin simpla evaporare a apei de mare.

Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter