Sănătate: Totul despre uleiuri şi efectele lor nocive

De Libertatea pentru femei, pe

Îţi place să pui ulei în salată, să îl foloseşti în sosuri, la cartofi prăjiţi, cârnăciori, şniţele şi alte preparate gustoase, dar cam… uleioase? Medicul nutriţionist îţi spune cât trebuie să consumi pentru a te bucura de gustul mâncării, fără să îţi afecteze sănătatea sau greutatea.
Pe piaţa din România, uleiul este unul dintre alimentele de bază în rândul consumatorilor. Uleiul comestibil reprezintă grăsimea vegetală ce rămâne lichidă la temperatura camerei. Uleiurile comestibile se folosesc în bucătărie la prăjeli, la aluaturi, în salate, conserve, la uns, la copt. Uleiurile sănătoase pentru organism sunt cele vegetale: de floarea-soarelui, de măsline, de palmier, de sâmbure de strugure etc. Pentru o persoană, să spunem, de 70 kg, cu o activitate fizică moderată, este recomandat să consume în jur de 50 g grăsimi/ zi, dar pentru că zilnic „luăm o parte din grăsimi și din alimente, atunci din uleiuri ar trebui să consumăm maximum 30 g/zi”, spune medicul nutriţionist Şerban Damian.

Uleiurile consumate în cantitate mare şi prăjelile reprezintă un risc atât pentru organism, cât şi pentru greutate. „Fiecare gram de grăsime aduce în corp 9 kcal, adică de două ori mai mult decât un gram de zaharuri sau de proteine. Așadar, un aport mare de grăsimi poate crește semnificativ aportul caloric și se ajunge la excesul ponderal”, mai explică dr. Damian. Un factor extrem de important în alegerea tipului de ulei folosit este punctul de ardere. Acest punct de ardere este temperatura la care un ulei se degradează și își pierde valorile nutriționale, devenind nociv. Uleiurile vegetale sunt sănătoase la temperatura camerei, dar își pierd proprietățile nutritive prin încălzire. În general, uleiurile nerafinate nu sunt recomandate pentru prăjit, deoarece devin toxice când sunt puse pe foc şi au punctul de ardere cel mai scăzut.

PREPARAREA ÎN ULEI, UN PERICOL PENTRU SĂNĂTATE

Prăjelile sunt nesănătoase din cel puțin două motive: aduc un aport mare de calorii prin grăsimile adăugate alimentelor și, în al doilea rând, pentru că încarcă preparatele cu compuși toxici apăruți prin încălzirea exagerată a uleiurilor (așa cum este acrilamida). Riscurile la care se expun persoanele care consumă des preparate prăjite ca: şniţel, cartofi prăjiţi, caşcaval pane, cârnaţi prăjiţi, mâncare cu rântaş etc. sunt nenumărate. ”Alimentele prăjite pot să afecteze tubul digestiv și să producă sau să agraveze gastritele, colecistitele sau bolile intestinului. Pe de altă parte, aportul mare de grăsimi favorizează procesul aterosclerotic și apariția bolilor cardiovasculare. Obezitatea este o altă afecțiune gravă legată de consumul de grăsimi în exces”, exemplifică dr. Damian.

Nu renunţa complet!

Persoanele care consumă ulei foarte rar sau deloc nu prezintă un risc foarte mare, pentru că noi, consumatorii, luăm grăsimile și din alte surse – carne, lactate, ouă, semințe, sâmburi etc. În schimb,
în cazul în care se reduc drastic lipidele (deci nu doar uleiurile) apar avitaminoze (A, D, E, K), care dau într-adevăr consecințe grave pentru sănătate.
De asemenea, este foarte important să consumăm grăsimi şi în forma lor naturală, deoarece sunt foarte sănătoase. Cerealele integrale, nucile, alunele, seminţele, precum şi fructele care conţin uleiuri, ca avocado şi măsline, furnizează un aport suficient pentru funcţionarea optimă a organismului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter