Mirosuri care alungă viespile și albinele. Cum le ții la distanță!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 29 iulie 2022, 10:34

Înțepăturile de viespi, albine sau tăuni sunt foarte dureroase. În sezonul cald, când aceste insecte sunt active, ar trebui să folosești tot felul de mirosuri care alungă viespile și albinele, fără să le deranjezi cuiburile și fără să le omori.

Află care sunt cele mai bune plante, uleiuri esențiale și mirosuri care alungă viespile și albinele. Oricât ar părea de inofensive, aceste insecte devin periculoase dacă sunt agitate și atacate.

Înțepăturile lor sunt foarte dureroase, iar în anumite cazuri pot declanșa șoc anafilactic și decesul. Foarte periculoase sunt roiurile de albine sau de viespi care își caută un cuib. Dacă apari în calea lor, riscul de a fi înțepat de sute de albine în același timp este foarte ridicat.

Persoanele atacate de zeci sau sute de albine sau viespi pot fi ucise în câteva minute de veninul lor puternic.

Ce le enervează pe albine sau pe viespi

Este indicat să eviți locurile frecventate de albine și de viespi, mai ales dacă știi că poți intra în șoc anafilactic de la o singură înțepătură.

Primăvara, grădinile pline de flori, livezile înflorite sau pădurile de salcâm înflorit sunt zonele care atrag cele mai multe albine. Fii cât mai prudentă, dacă te plimbi prin astfel de locuri și vezi multe albine sau viespi.

Apicultorii spun că albinele devin agitate și atacă persoanele care poartă un parfum puternic și înțepător, persoanele îmbrăcate în culori închise, cele care miros a transpirație, alcool sau fum de țigară.

De asemenea, ele pot ataca animalele de companie, câinii cu blana închisă la culoare, dar și vacile sau caii. Este suficient să fii atacată de una sau două albine în preajma unui stup și alte câteva zeci sau sute vor veni în ajutorul lor și vor ataca victima.

Protejează-te de înțepături și protejează albinele

Albinele și bondarii sunt insecte benefice în grădini și livezi. Datorită lor sunt fertilizate florile și ne bucurăm de legume și de fructe pe timpul verii. Din păcate, numărul acestor insecte este în declin accentuat. De aceea, trebuie protejate și în niciun caz distruse dacă le observi pe lângă casă.

Viespile sunt mult mai periculoase și nu ne oferă beneficiile pe care le aduc albinele și bondarii. Dar pentru a distruge un cuib de viespi este bine să apelezi la specialiști pentru că sunt foarte periculoase, rapide și unite atunci când atacă.

Mirosuri care alungă viespile și albinele. Cum să le ții la distanță!

Ulei de mentă în sticlută mica alaturi de frunze de menta
Ulei de mentă

Scorțișoara este unul dintre cele mai bune condimente împotriva insectelor de tot felul. Albinele și viespile ocolesc locurile unde miroase puternic a scorțișoară. Dacă aceste insecte sunt atrase de chioșcul din grădină unde te odihnești sau își fac un cuib prin apropiere de casă, poți pune în fiecare zi scorțișoară proaspătă, fără să agiți insectele, și vei vedea că vor pleca din acel loc.

Menta este una dintre plantele care ține viespile la distanță. Plantează mentă pe lângă casă sau prin locurile unde știi că pot veni viespi, în special locurile cu apă, în jurul unei cișmele sau a fântânii din curte.

Folosește ulei de mentă să pulverizezi pe mâini când mergi în locuri unde pot fi multe albine și viespi. Mirosul de mentă este unul dintre cele mai bune mirosuri care alungă viespile și albinele, dar și muștele sau țânțarii.

Pudra de usturoi are și ea un miros puternic care alungă albinele. Presară pudră de usturoi unde vezi că se adună de obicei albine sau viespi și îți este teamă să nu te înțepe.

Folosește lumânări cu citronella în chioșcul din grădină, la pervazul ferestrelor sau pe balcon, dacă ești vizitată de viespi.

Pulverizează pe haine ulei esențial de lavandă, jojoba, citronella sau arbore de ceai când pleci în drumeție prin livezi, fânețe și zone cu multe flori și pomi înfloriți, unde pot fi numeroase albine și viespi.

Vezi şi ce faci dacă te înțeapă o albină – remedii naturale și precauții!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter