Sănătate: Terapia cu căldură alungă bolile

De Libertatea pentru femei, pe

Terapia cu căldură este indicată în problemele cu ficatul, rinichii sau în reumatism, dar şi în multe alte afecţiuni.
 

Baia de picioare Kneipp

Pastorul german Sebastian Kneipp (1821-1879) a lăsat generaţiilor viitoare terapia ce îi poartă numele, care cuprinde şi băile la picioare cu apă caldă. Acestea sunt indicate în cazul infecţiilor urinare, tulburărilor menstruale şi virozelor respiratorii. Au efectul de a relaxa abdomenul inferior, combat durerile şi stimulează circulaţia sângelui, în zona genitală, dar şi în restul corpului.
Într-o încăpere cu temperatură plăcută, se ţin picioarele în apă caldă de 36-38˚C timp de 10-15 minute. În partea de sus, trebuie să fii îmbrăcată cu ceva călduros. După aceea, te ştergi şi îţi pui ciorapi de bumbac în picioare. Te acoperi şi stai aşa cel puţin o oră, astfel căldura se va răspândi în întregul corp. Cel mai bine ar fi să faci baia seara, ca să poţi sta la căldură până dimineaţa. Acest tip de tratament este contraindicat celor care au flebită sau varice.

Compresele calde

Dacă ai probleme cu ficatul, infecţii urinare sau dureri menstruale, folosirea unui termofor (pungă cu apă caldă) sau a unei perne electrice va fi o adevărată binecuvântare. Se ţine în zona dureroasă seara la culcare. Pentru un efect de durată, ar trebui să faci tratamentul timp de șapte zile, după care îl repeţi o dată pe săptămână. Pentru bronșite, tuse sau alte probleme în zona plămânilor, încălzește 100 g de sare grunjoasă și pune-o într-un săculeţ. Se pune un prosop pe piept, peste care se aplică punga cu sare, apoi un alt prosop și se ţine până se răcește sarea.
Daca ai bila leneşă, poţi bea dimineaţa pe nemâncate 100 ml de apă caldă sau ceai cald de cicoare, anghinare, rostopască sau păpădie.
După 30 de minute se mai beau 100 ml de apă călduţă amestecată cu o lingură de miere. Apoi, aplică în zona ficatului o pernă electrică sau un termofor cu apă caldă şi stai o oră şi jumătate culcată pe partea dreaptă.
Înainte de a te ridica din pat, inspiră adânc şi fă câteva mişcări de gimnastică, dacă poţi, genuflexiuni. După aceea, poţi lua masa de dimineaţă fără nicio grijă, deoarece secreţia bilei a fost deja stimulată.

Sauna

Tratamentul cu nămol sau cu argilă se poate completa cu saună sau se poate face separat. Aceasta ajută la detoxifierea rinichilor, ficatului şi colonului, la relaxarea muşchilor şi la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine. Este foarte indicată şi fumătorilor, care sunt mai predispuşi la intoxicaţii. Chiar dacă beneficiile acestui tip de tratament nu sunt de neglijat, trebuie făcut cu mare prudenţă. Este contraindicată cardiacilor şi trebuie făcută de maximum cinci ori pe săptămână. Prin transpiraţie, se pot pierde şi mineralele de care au nevoie oasele. Aşa că se cere atenţie la alimentaţie în perioada tratamentului.

Împachetări cu nămol cald

Împachetările cu nămol cald ajută la tratarea şi ameliorarea durerilor în reumatism, problemelor cu circulaţia, afecţiunilor ginecologice, nevrozelor, bolilor bronhopulmonare cronice și în obezitate. Nămolul de la Techirghiol este foarte indicat în aceste probleme. În general, este bine să faci tratamentul în cadrul unui sanatoriu sau al unui cabinet medical specializat.
Foarte eficiente sunt şi împachetările cu argilă. Se foloseşte lut cald, colectat din zone nepoluate, de la o adâncime de 50-100 cm. Nu contează culoarea acestuia, ci doar să aibă o consistenţă păstoasă şi să fie uşor unsuros, dacă este udat. După colectare, se usucă la soare şi, atunci când se face tratamentul, se înmoaie în apă caldă. Se aplică în straturi, direct pe piele, în zona organului bolnav. Se acoperă pacientul cu o pânză din material natural şi, dacă este nevoie, se înveleşte cu o pătură. La picioare, se pun sticle sau o buiotă cu apă caldă. Se lasă până când lutul se usucă. Acest tratament are un efect foarte bun în numeroase afecţiuni (bronhopulmonare, intoxicaţii, bolile ficatului, alergii, cancer etc.) pentru că duce la eliminarea toxinelor prin transpiraţie.

De reținut!

Pentru ca totul să meargă strună şi să nu apară reacţii secundare, trebuie să respecţi câteva reguli:
®  Ar trebui să întrebi mai întâi medicul de familie dacă nu cumva ai contraindicaţii. În general, terapia cu căldură nu este recomandată cardiacilor şi celor care au probleme cu circulaţia.
®  Tratamentul se va face la o distanţă de cel puţin o oră înainte sau după masă.
®  Temperatura din încăperea în care se face tratamentul trebuie să fie una plăcută (19-20˚C)
®  Trebuie să ai suficient timp timp la dispoziţie, mai ales pentru perioada obligatorie de odihnă de după tratament.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter