Care este temperatura cea mai ridicată la care poate rezista corpul uman înainte să intre în colaps

De Unica.ro, pe

În miezul valului de caniculă care a luat cu asalt țara, nu putem să nu ne întrebăm care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman înainte de a intra în colaps.

Căldura extremă devine o amenințare reală pentru oameni, în contextul în care temperaturile par să crească pe tot globul. Deși corpul uman este rezistent, acesta are limitele sale. Dar care sunt aceste limite totuși?

Răspunsul Live Science, citat de Digi24, la această întrebare este simplu: 35 de grade Celsius, dacă și umiditatea este ridicată, conform unui studiu realizat în 2020 și publicat în revista Science Advances. Tocmai de aceea, măsurarea temperaturii trebuie să fie efectuată concomitent cu măsurarea umidității. Atunci când umiditatea este mare, în aer fiind mai multă apă, transpirația se evaporă mai greu de pe corp, ceea ce duce la păstrarea temperaturii ridicate a corpului.

Colin Raymond, cercetător la Jet Propulsion Laboratory al NASA, care studiază căldura extremă, a explicat că o temperatură ridicată și o umiditate scăzută nu aduce corpul uman aproape de punctul de colaps. Mai exact, o temperatură de 46,1 grade Celsius și o umiditate de 30% înseamnă că oamenii vor resimți o temperatură de aproximativ 30,5 grade Celsius. Însă o temperatură de 38,9 grade Celsius, combinată cu o umiditate de 77%, se va resimți ca o temperatură de 35 de grade Celsius.

Citește și: Suferi de ovare micropolichistice? Iată tot ce trebuie să știi

Citește și: Cum să slăbești cu ajutorul minții

Citește și: Date îngrijorătoare: pandemia a adus gânduri de suicid mai multor copii

Citește și: Octavian Jurma, medic, declarații tăioase la adresa conspiraționiștilor: „Dreptul de a infecta pe ceilalți a devenit suveran”

Oamenii nu pot supraviețui la căldură și umiditate ridicate, întrucât reglarea temperaturii interne devine imposibilă dincolo de un anumit punct. „Dacă temperatura resimțită crește peste temperatura corpului uman, încă poți transpira, însă corpul nu se va răcori până la temperatura la care poate funcționa normal”, a spus Raymond.

La temperaturi de 40 de grade Celsius, corpul uman devine hipertermic. Acest lucru se traduce prin simptome de tipul puls rapid, stare mentală alterată, lipsa transpirație, leșin și comă, conform Institutului Național de Sănătate din SUA. Din acest motiv, în perioadele caniculare este recomandat să evităm ieșirile în timpul zilei, când soarele bate cel mai puternic și să ne hidratăm foarte bine.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter