Sănătate: Obezitatea e mama bolilor

De Libertatea pentru femei, pe

Tot ce-i prea mult strică. Este valabil și pentru kilogramele în plus, care trag mult prea greu pe cântarul sănătății noastre.
Știu pe cineva care obișnuiește să spună ironic că e mai bine să mori tânăr, frumos și sănătos decât bătrân, urât și plin de boli. Dar ce te faci dacă se întâmplă chiar când ești tânăr, dar urât și plin de boli, tocmai din cauza lipsei de cumpătare? Să pierzi măsura lucrurilor este, poate, unul dintre cele mai grave gesturi pe care le poți face într-o viață. Căci, printre altele, asta duce și la pierderea controlului asupra propriei sănătăți, a propriei stări de bine. Iar cele mai urâte boli cronice stau la pândă și, cu fiecare kilogram în plus, încep să-și facă simțită prezenţa. Ba mai mult, își bagă la înaintare și aliații de nădejde, complicațiile, care nu fac altceva decât să scadă calitatea vieții și să o scurteze.

Controleaz-o, să nu te controleze!

Studii recente au scos la iveală un fapt, tot mai vizibil de altfel. În România, 44% dintre femei și 58% dintre bărbați sunt supraponderali sau obezi. Iar copiii își urmează cu pași repezi părinții, ajungând ca, la vârsta adultă, dacă nu chiar din adolescență, să se confrunte cu afecțiuni dintre cele mai grave. Cercetătorii au ajuns la concluzia că obezitatea este o boală. Și nu una oarecare, ci „molipsitoare” și dătătoare de probleme de sănătate care se ameliorează și chiar dispar odată cu pierderea surplusului de greutate. Totodată, obezitatea e costisitoare și necesită un tratament special, din partea unei echipe de medici de diferite specialități, interniști, nutriționiști, psihologi, diabetologi, cardiologi, gastroenterologi, pneumologi și chiar chirurgi. Căci hipertensiunea, insuficiența cardiacă, tulburările respiratorii și de somn, diabetul, steatoza hepatică, infertilitatea și impotența sunt doar câteva dintre consecințele excesului ponderal. „77% dintre suferinzii de obezitate, candidați la chirurgia pentru tratamentul obezității, suferă de sindrom de apnee în somn de tip obstructiv, având cel puțin 5 episoade de oprire a respirației, mai lungi de 10 secunde, în fiecare oră de somn. De aici survin o serie de consecințe grave asupra sănătății, printre care și riscul de atac vascular cerebral, de infarct miocardic”, subliniază dr. Veronica Șurlea, pneumolog. În completare, dr. Raluca Parasca, specialist anestezie și terapie intensivă, adaugă: „Obezitatea copiilor este o criză a societății. Este o boală care alterează funcțiile tuturor organelor, calitatea vieții și scade speranța de viață. Duce și la riscul de dezvoltare anormală neurocognitivă. Iar dacă se continuă așa, riscăm, în premieră istorică, ca durata de viață a acestei generații să fie mai mică decât a părinților. Eu am fost obeză, iar acum sunt normoponderală, grație intervenției chirurgicale efectuate de dr. Rubin Munteanu, specialist în chirurgie bariatrică.”

CÂND AMBIȚIE NU E, INTERVINE CHIRURGUL

„În România, obezitatea înregistrează o creștere alarmantă, atât a numărului de cazuri, cât și a severității lor. Cele mai eficiente tratamente sunt chirurgicale, cu o rată de succes de peste 90%. Obezitatea în rândul copiilor e tot mai des întâlnită, cu excese ponderale de două, trei și chiar patru ori greutatea normală a copilului”, spune dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală și competenţă în chirurgia laparoscopică, la rețeaua de sănătate Regina Maria. Chirurgia bariatrică și metabolică este cea mai recentă realizare a secolului, cu atât mai mult cu cât prin pierderea kilogramelor în plus dispare simptomatologia multora dintre boli, în special a diabetului și a hipertensiunii arteriale. Oricum, nu se face „la comandă”, ci numai după recomandările unei echipe multidisciplinare de specialiști, în condițiile în care indicele de masă corporală pune serios în pericol viața pacientului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter