Iei medicamente? Ai grijă ce mănânci!

De Lumea Femeilor, pe

Ce pui în farfurie contează şi atunci când urmezi un tratament. Pentru că unul şi acelaşi aliment poate potenţa efectul unui medicament şi reduce efectul altuia
Explicaţia interacţiunii mai sus pomenite este simplă: un medicament este absorbit în organism printr-o serie de procese chimice. Care sunt perturbate de „intervenţia” altor substanţe, furnizate de hrana din zilele respective. Stai cu ochii… pe farfurie!

Citrice + aspirină, antiinflamatoare = arsuri la stomac

Pentru a reduce acest efect nedorit, este bine să iei medicamentele amintite în timpul mesei. Amestecate în bolul alimentar, vor fi mai repede absorbite. Iar întâlnirea lor cu citricele de la desert nu va mai fi atât de „arzătoare”.

Cele mai periculoase combinaţii de medicamente

Varză, broccoli + anticoagulante = risc de tromboză

Ca toate alimentele bogate în vitamina K (valabil şi pentru avocado), varza şi brocoli reduc efectul medicaţiei ce fluidizează sângele. Implicit, creşte riscul de tromboză (blocarea unui vas sangvin cu un cheag de sânge).

Suc de grepfrut + medicaţie anticolesterol = insuficienţă renală

Sucul de grepfrut sporeşte cu până la 30% absorbţia unui număr semnificativ de medicamente. Cap de listă: cele ce ţin în frâu colesterolul din sânge. Riscuri: insuficienţă renală şi dureri musculare. Şi invers: zeama apetisantului fruct reduce efectul antibioticelor, al hipotensivelor şi al… contraceptivelor orale! Soluţia: înlocuieşte-l cu suc de mere sau pere.

Cafea + antibiotice = palpitaţii

Antibioticele – în special cele ce tratează infecţii urinare – împiedică eliminarea cafeinei din organism. De aici riscul de a suferi de palpitaţii, în timpul tratamentului.
Sănătate: De ce nu e bine să bei alcool cand iei antibiotice

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter