Sănătate: 4 legume care te feresc de boli

De Libertatea pentru femei, pe

Legumele nu sunt doar bune de pus în ciorbă, ci pot avea efecte surprinzătoare pentru sănătatea ta. Dr. farmacist Ovidiu Bojor te sfătuiește ce sucuri pot fi potrivite pentru tratarea mai multor afecțiuni.
Sucul de morcov este diuretic, depurativ și antianemic. În plus, este de folos în cazul arsurilor gastrice. Cartoful este indicat în ulcer, iar țelina – în cazul curelor de slăbire, reumatismului, gutei, tusei şi a bronșitelor.

► Morcovul, excelent vitaminizant

În vremea vechilor romani, morcovul a fost folosit întâi ca plantă medicinală şi abia mai târziu ca aliment. Şi în medicina tradiţională românească, este un remediu bine cunoscut. Morcovii conţin circa 80% apă. O sută de grame de rădăcini are 35 mg sodiu, 235 mg potasiu, 30 mg calciu, 25 mg fosfor, peste 1 g vitamina A, 7 mg vitamina C şi mici cantităţi de vitamina K, magneziu, sulf, cupru şi brom. Se recomandă în afecţiuni ale aparatului digestiv (stări inflamatorii gastrointestinale, constipaţie, diaree, gastrite hiperacide, ulcer gastroduodenal, chiar cu hemoragii, hepatite și alte probleme ale ficatului).
Morcovul determină dublarea volumului de urină şi eliminarea masivă de acid uric, fiind astfel indicat în litiaza urică, dar și în reumatism, gută, artritism – cauzate de acumularea de toxine din organism. Are acțiune bactericidă și antiparazitară (combate tenia). Prin conținutul său în vitamine, este un excelent vitaminizant, având ca efect accelerarea creşterii la copii, mărirea rezistenţei la infecţii și mărirea acuităţii vizuale. Acţionează favorabil în bronşite cronice şi astm. Este hipoglicemiant. Întârzie îmbătrânirea. Se recomandă sucul preparat proaspăt, câte 100 ml dimineața la trezire, fie ca atare, fie în combinație cu alte sucuri din plante, cum ar fi cele din sfeclă sau ţelină.

► Sfecla roșie, antitumorală

Prin conţinutul ridicat de săruri minerale şi alte substanțe benefice pentru organism, sfecla roşie este utilă în colite, enterite şi tuberculoză. Este bine să se consume în timpul epidemiilor de gripă, pentru întărirea imunității. Se mai folosește ca adjuvant în cancer. Este și hipotensivă. Are o singură contraindicație: diabetul.
Se recomandă 100-150 ml suc de sfeclă dimineața. Se bea simplu sau în combinație cu alte sucuri. De exemplu, în litiaze urice se mixează cu cel de morcov și de castravete.

CARTOFUL, ÎMPOTRIVA GASTRITEI

Cartoful are proprietăţi diuretice utile în pietrele la rinichi sau la vezica urinară. Prin conținutul ridicat în potasiu, se recomandă și în regimul cardiacilor. Sucul proaspăt de cartofi este util mai ales în afecțiunile gastrice (gastrite hiperacide, ulcerul gastric şi duodenal, dispepsii).

ȚELINA, EFECT TONIC

În medicina populară, se spune că „ar reda a doua tinerețe”. Are acest efect pentru că stimulează glandele suprarenale. Are și proprietăți diuretice, foarte utile în afecțiunile renale, în reumatism și gută. Prin faptul că ajută la eliminarea excesului de apă din țesuturi, este recomandată și în obezitate. Are și proprietăţi hipoglicemiante. Ca urmare, este folosită ca adjuvant antidiabetic. În afecțiunile bronșice favorizează expectorația și calmarea tusei.
Sucul este indicat îndeosebi în cure de slăbire, reumatism, gută, tuse şi bronşită – câte 100 g dimineaţa, înainte de masă. În afecțiunile ochilor, se pun pe pleoape câteva picături sau se tamponează uşor cu o compresă sterilă, înmuiată în suc.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter