Sănătate: Cele mai bune leacuri împotriva guturaiului

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Marți, 08 februarie 2022, 17:20

Nasul înfundat, tusea, febra ușoară nu sunt simptome periculoase și unii dintre noi nici nu le băgăm prea mult în seamă, însă, dacă nu le tratezi de la început, pot da complicaţii grave. Iată câteva remedii cu care poţi să le vii de hac, fără a folosi medicamente cu efecte secundare.

Scapă de tuse cu siropuri și comprese

Poţi să-ţi prepari în casă un sirop de ridiche neagră, foarte eficient împotriva tusei. Se taie o ridiche neagră în două părţi inegale, cea de sus fiind ca un căpăcel. Partea de jos se scobește și se găurește la bază cu o andrea, astfel încât să se scurgă siropul prin acel orificiu. Se așază ridichea deasupra unui pahar și se pun în scobitură două-trei linguriţe de miere sau zahăr brun. Se consumă sucul care se scurge. Se poate lua până la o lingură de sirop pe oră.
Mai poţi prepara în casă sirop de pătlagină, după cum urmează: se face o infuzie din două-trei linguri de frunze uscate sau proaspete la o cană cu apă. Se lasă la răcit, după care se adaugă miere (trei
părţi miere la o parte ceai de pătlagină). Se iau trei linguri de sirop pe zi.
Foarte eficiente împotriva tusei sunt și compresele cu nucșoară. Iată cum se procedează: întinde un strat gros de vaselină cosmetică pe o bucată de bumbac. Presară deasupra o jumătate de linguriţă de praf de nucșoară și omogenizează cu vaselina. Pânza se pune pe piept și se fixează cu un șal de lână.

Sarea desfundă nasul

Soluţia de sare grunjoasă sau de mare cu apă călduţă este foarte bună pentru desfundat nasul. Inspiră pe o nară soluţia, apoi suflă nasul. Repetă la nara cealaltă. Se găsește la farmacie, ca atare, sau o poţi prepara tu, amestecând o linguriţă de sare într-un pahar cu apă călduţă.
Tinctura din rădăcină de genţiană, floare de ciuboţica cucului, verbină și flori de soc te ajută să respiri ușor pe nas. Se ia pe cale internă, câte 50 de picături de trei ori pe zi, amestecate cu 50 ml de apă. Atenţie! Acest preparat este contraindicat în timpul sarcinii.

Iarba-mare dizolvă mucozităţile

Rădăcina de iarbă-mare are un bun efect în guturai, întrucât dizolvă mucozităţile, calmează tusea și spasmele. Ajută și la tratarea bronșitelor și a astmului bronșic. Pentru a face un decoct din această plantă,
se fierb 20 g rădăcină de iarbă-mare în 200 ml de apă, timp de 15-20 de minute, apoi se strecoară. Din acest ceai, se iau trei-patru linguri în cursul unei zile.
Tot împotriva tusei, mai poţi să faci următorul amestec: 10 g afine uscate, 10 g măceșe și 10 g seminţe de năsturel. Se adaugă peste ele un litru de vin alb sec și se ţin pe foc 5 minute, până să ajungă la punctul de fierbere. Se strecoară și se adaugă 20 g rădăcină de iarbă-mare și se lasă o zi la macerat. Se strecoară și se pune într-o sticlă. Timp de trei săptămâni se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi.

Rădăcinile africane tratează bronșita

Kaloba este o plantă din Africa de Sud ale cărei rădăcini ajută la tratarea naturală a infecţiilor respiratorii: răceală, sinuzită, bronșită, amigdalită. Are proprietatea de a activa sistemul de apărare naturală a organismului, scurtând durata de evoluţie a bolii. Se găsesc preparate care conţin kaloba la magazinele cu produse naturiste și în farmacii. Se ia conform indicaţiilor de pe ambalaj.

Trei-fraţi-pătaţi tratează alergiile

Planta trei-fraţi-pătaţi are efecte foarte bune în bolile aparatului respirator, însoţite de alergii. Decoctul este indicat persoanelor cu afecţiuni cronice, a căror stare de sănătate se înrăutăţeşte în sezonul rece. Pentru a-l prepara, se pun într-un vas de porţelan sau din sticlă (nu metalic) două-trei linguri de plantă mărunţită la o jumătate de litru de apă. Se acoperă și se lasă la macerat de seara până dimineaţa (circa opt ore), după care se strecoară. Din planta rămasă, se face un decoct cu o jumătate de litru de apă. Se fierbe timp de jumătate de oră. Se lasă să se răcească şi se strecoară. Se combină lichidul obţinut prin fierbere şi cel prin macerare şi se bea în decursul unei zile.

Inhalaţiile ușurează respiraţia

Inhalaţiile au, de asemenea, un efect de calmare a tusei. Se toarnă două-trei picături de ulei de eucalipt, cimbru sau chiparos în apă fierbinte, aflată într-un vas. Se acoperă capul cu un prosop și se ţine desupra vasului timp de șapte, până la zece minute. După aceea, pacientul trebuie neapărat să stea cel puţin două ore la căldură, acoperit cu o plapumă și să se relaxeze. Din acest motiv, cel mai indicat este să faci inhalaţiile seara, înainte de culcare. Sunt foarte eficiente şi inhalaţiile cu fiertură din frunze şi flori de podbal (una-două linguri la o cană cu apă).

Ceaiuri care vindecă

Ceaiul de podbal calmează accesele de tuse și este indicat și în afecţiuni mai grave, cum ar fi bronșitele sau astmul bronșic. Pentru a prepara ceai de podbal, se face o infuzie dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă. Se beau două-trei căni pe zi. Pentru a ajuta la expectoraţie, se ia la două-trei ore câte o lingură de ceai. Ceaiul de podbal mai poate fi combinat cu cel de frunze de pătlagină şi de rădăcină de lemn-dulce, pentru a avea un efect mai bun.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter