Sănătate: Cum te îmbolnăveşte frigul?

De Libertatea pentru femei, pe

Îți mai aduci aminte sfaturile bunicii, precum „Pune, mamă, un maieuț pe dedesubt, să-ți țină de cald la șale!”, „Ia-ți căciula pe cap, să nu răcești!”, „Iar nu ți-ai pus șosete? Vezi să nu te ia frigul de la picioare!” și altele ca ele? Știa ea ce știa!
Din păcate, ignorăm, de dragul modei, câteva reguli de bază pentru sănătate în sezonul rece. Și, cu timpul, resimțim efectele propriei nepăsări, ba printr-o durere de genunchi azi, alta de spate mâine, ba prin migrene sau infecții urinare. Iarna poate fi cel mai frumos anotimp, dacă știi cum să te protejezi împotriva frigului și să te aperi de bolile pe care ți le poate da acesta.

Iată cum „atacă” gerul

De la reumatism, la cistită și alergii, gama bolilor cauzate de frig este variată. De reținut, însă, e faptul că, odată instalate, astfel de afecțiuni se tratează greu, unele dintre ele niciodată. Iată care sunt principalii „aliați” ai gerului în lupta pentru „doborârea” sistemului nostru imunitar:

1 Dureri de cap

Iarna, mai mult ca oricând, durerile de cap se intensifică. Frigul este cel care influenţează direct apariţia cefaleei. O banală durere de cap poate ascunde debutul unei viroze, al sinuzitei, al afecțiunilor din sfera ORL.

2 Alergii diverse

Se estimează că aproximativ o jumătate din populația lumii suferă din cauza diferitelor alergii. Iar iarna, reacția organismului alergic la frig se manifestă prin urticarie, adică mâncărimi și roșeață la nivelul pielii și, uneori, umflarea buzelor și a pleoapelor, prin rinită, conjunctivită și, în cazuri mai grave, prin astm.

3 Nevralgii

Cu nevralgia şi pareza facială nu e de glumit. Acestea se instalează, de obicei, pe o parte a feţei și se manifestă prin dureri de dinți, de maxilar, de urechi. În această categorie, se încadrează nevralgiile de trigemen sau de nerv facial.

4 Guturai, răceală, gripă, viroze…

…sunt poate dintre cele mai inofensive și cel mai des întâlnite, odată cu venirea sezonului rece. Copiii și vârstnicii sunt cei mai predispuși, însă microbii nu iartă pe nimeni. Virozele sunt la fel de răspândite, așa că ar fi bine să-ți pregătești organismul încă de pe acum, căci paza bună trece primejdia rea.

5 Hipertensiune arterială

Presiunea sanguină are tendința de a crește în cursul anotimpului friguros. Persoanele care suferă de hipertensiune se confruntă cu o dereglare a valorilor tensiunii, fapt ce duce la amețeli, probleme de vedere, stări de oboseală și dureri de cap.

6 Cistită și infecții urinare

Frigul poate duce și la inflamarea vezicii urinare, uneori chiar și a uretrei, afecțiune cunoscută sub numele de cistită. Boala nu vizează doar femeile, așa cum se crede, ci și bărbații, însă la reprezentantele sexului frumos apare mai des. O igienă impecabilă a organelor genitale externe este imperios necesară.

7 Depresie

Când e frig, înnorat și nu e zăpadă, mulţi dintre noi au stări de tristeţe, şi se simt lipsiţi de vlagă. Dacă simți că-ți piere cheful, că încep să apară insomnii sau că ai nevoie de tot mai mult somn, ia legătura cu un specialist.

8 Reumatism

E una dintre cele mai grave boli cauzate de frig. Atacă articulațiile și dă dureri de oase, iar dacă nu e tratată, se accentuează în timp și poate duce la afecțiuni grave ale inimii, la deformații ale extremităților.

9 Laringită, sinuzită, amigdalită, otită…

…oricare dintre afecțiunile din sfera ORL se manifestă cu precădere în sezonul rece, când variațiile de temperatură și umezeala sunt des întâlnite. Prin urmare, la cel mai mic semn de răgușeală, jenă în gât, durere la înghițit, tuse uscată, dureri de cap în regiunea frunții sau a maxilarelor, secreții nazale ciudate, dureri în ureche, dă fuga la medic!

10 Hipotermie, degerături

Dacă, din diverse motive, ajungem să petrecem prea mult timp în ger aprig, lucrurile se pot complica dramatic. Când temperatura corpului scade sub 350C, ne putem confrunta chiar cu riscul de deces în unele cazuri. Acrocianoza este învinețirea, la frig, a vârfurilor degetelor, a buzelor și a nasului, cauzată de circulația periferică proastă. Cel mai des apare la fumători și la diabetici. Degerăturile sunt acele răni care apar ca urmare a expunerii la frig și, în anumite situații, pot duce chiar la amputarea părții afectate a corpului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter