S-a dus la doctor acuzând dureri articulare acute, însă rezultatul radiografiei a uimit lumea medicală

De Adina Radu, pe Ultimul update Marți, 05 decembrie 2017, 12:52
O femeie în vârstă de 58 de ani din Coreea de Sud s-a dus la o clinică de reumatologie din cauza durerilor severe la nivelul încheieturilor de la mâini și la picioare. Aceasta le-a spus medicilor că are probleme cu articulațiile de zece ani, când a fost diagnosticată cu artrită reumatoidă, condiție în care sistemul imunitar atacă încheieturile. Netratată, boala duce la deformații ale încheieturilor.

În urma unei banale radiografii, medicii au descoperit sursa durerilor de articulații – femeia avea firicele de aur la nivelul încheieturilor și al degetelor.

Cum a ajuns aurul acolo? Femeia le-a explicat medicilor că pentru a-și ameliora durerile a apelat la acupunctura cu aur. Practica de medicină alternativă seamănă cu acupunctura tradiţională, în care ace foarte subţiri sunt introduse în corp. Dar în cazul acupuncturii cu aur, sunt introduse bucăţi mici şi sterile de aur folosind acele utilizate şi în acupunctura normală, iar firicelele de aur sunt lăsate în corp.

Cazul acesta este însă particular din cauza densităţii acestor firicele de aur în aproape toate articulaţiile deformate.

Având în vedere că durerea a persistat, tratamentul tradiţional nu a funcţionat, dar nici nu a agravat problema, spun specialiștii. „Nu cred că firicelele de aur sunt asociate cu dezvoltarea sau avansarea artitei reumatoide şi nici cu agravarea durerilor de articulaţii”, a precizat reumatologul Kyung-Su Park, care a tratat pacienta. „Surprinzător, există doar câteva relatări cu privire la efectele adverse ale acupuncturii de acest tip”, a adăugat doctorul de la clinica St. Vincent din Seul.

Coonform specialiștilor, boala femeii s-a agravat din cauză că a neglijat tratamentul standard în urma unuia traditional. Ea a fost operată și i s-a prescris un nou tratament medical, însă medicii nu i-au îndepărtat firicelele de aur, pe motiv că nu există efecte adverse associate cu acesta. În prezent, femeia se simte bine.

Citește și – Remedii amish pentru artrită

Citește și – Un bătrânel de 94 de ani s-a dus la spital cu dureri crunte de burtă. Medicii, uimiţi de ce avea în abdomen. Era acolo de 70 de ani

Foto – Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter