România, țară cu greutate: românii poartă cu ei 200.000 de tone de exces ponderal

De Unica.ro, pe

Mai mult de jumătate dintre români declară că se confruntă cu problema kilogramelor în plus, prinicipalul factor în dezvoltarea bolilor metabolice, conform unui studiu Omnibus efectuat pentru Ponderas. Statisticile arată că o treime (34%) din populația României este supraponderală, iar aproximativ un sfert (20%) suferă deja de obezitate.
Spitalul Ponderas a efectuat acest studiu pornind de la ultimele date prezentate de Organizația Mondială a Sănătății. În 2008, OMS estima că 51% dintre români erau supraponderali și obezi. Astăzi, statisticile locale confirmă răspândirea largă a obezității la peste jumătate din populația țării.
Pe scurt, concluziile studiului arată că:
• peste 56% dintre bărbații români sunt supraponderali și obezi, în timp ce în rândul femeilor 48% se confruntă cu această afecțiune;
• 18% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani sunt supraponderali
• cele mai avansate forme de obezitate sunt întâlnite la persoanele cu vârste între 45-64 ani (25,2%);
• în total, populația României are aproximativ 200.000 tone de exces ponderal;
Obezitatea și supraponderea reprezintă o problemă majoră de sănătate în lumea modernă și principalul factor în scăderea speranței de viață și a calității vieții. Boală metabolică severă, obezitatea este cauzată de o serie de factori precum cei medicali, alimentari, sociali, ereditari  sau emoționali. Netratată, această afecțiune conduce la dezvoltarea altor boli asociate precum: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, valori crescute ale colesterolului și alte astfel de patologii.
Obezitatea atrage o serie de consecințe îngrijorătoare pentru sănătatea oamenilor. Din studiul pe care l-am efectuat, a reieșit că dintre persoanele care au exces ponderal, peste 70% nu au ținut nici măcar o dietă, semn că nu conștientizează impactul pe termen lung al obezității. Iar dintre aceia care însă au urmat un regim alimentar, aproximativ 40% s-au declarat nemulțumiți de rezultate. De aceea, noi, medicii, trebuie să prevenim răspândirea acestei boli și, mai mult, să oferim cel mai eficient tratament. La ora actuală, chirurgia metabolică este  singura soluție care răspunde nevoilor acestor pacienți”, declară Dr. Cătălin Copăescu, Medic Primar Chirurgie Generală, cu competență în Chirurgie Laparoscopică și Chirurgie Bariatrică, Director General Ponderas.
Pentru tratarea obezității și a afecțiunilor pe care le cauzează, chirurgia metabolică este recunoscută la nivel internațional ca fiind cea mai eficientă soluție de tratament. Cu ajutorul chirurgiei metabolice, pacientul surpaponderal și obez pierde atât excesul ponderal și își ameliorează, până la vindecare, bolile metabolice.
Ardealul, zona cea mai afectată de obezitate
Conform aceluiași studiu efectuat de Ponderas, dintre regiunile României, Ardealul se confruntă cel mai mult cu problema obezității, aflându-se în topul zonelor afectate. Aproximativ 21% dintre respondenții care locuiesc în Ardeal și Banat au declarat că suferă de obezitate. Pe locul următor, cu 17,2% persoane obeze din totalul de locuitori se regăsește Oltenia.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter