Diabetul zaharat de tip 2 este în creștere la cei mici

De Ioana Tătaru, pe Ultimul update Joi, 25 iunie 2020, 10:44
Diabetul zaharat de tip 2 și obezitatea sunt astăzi mai des diagnosticate decât în urmă cu 3 decenii. Alimentația nesănătoasă, sedentarismul sau factorii genetici sunt responsabili pentru apariția acestor boli la copii mici și la adolescenți.

Conform unui studiu, municipiul Ploiești și județul Prahova se află în zona cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din România.

Obezitatea din Romania

În anul școlar 2017-2018, până la data de 30 iunie 2018 au fost evaluați 84% dintre copiii de clasa a V-a din Ploiești (1.343 copii din cei 1.598), 30,16% din cei 1.343 de copii evaluați au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (405 copii), printre elevii examinați s-au regăsit 186 (13,9%) supraponderali și respectiv 278 (20,7%) copii cu obezitate de diferite grade. De asemenea, s-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 353 (26,3%) dintre elevii evaluați. Testul de capacitate fizică a fost demarat pentru 1.269 de elevi și s-a constatat capacitate fizică suficientă la 291 (22,9%) de elevi, slabă la 530 (42,1%) și foarte slabă la 129 (10,1%). Întreruperea testului de capacitate fizică a fost necesară în 161 de cazuri (12,6%).

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii semnalează că majoritatea ţărilor europene au un grad ridicat de obezitate”

„Diabetul şi obezitatea merg mână-n mână. În lume s-a ajuns la o epidemie de diabet şi vorbim inclusiv despre o epidemie de obezitate. Odată apărută, obezitatea nu poate fi controlată, istoria ei naturală fiind una de creştere de la un an la altul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii semnalează că majoritatea ţărilor europene au un grad ridicat de obezitate, peste 20%. În prezent, procentele sunt mult mai mari, iar în România realitatea reflectă acest lucru – copiii supraponderali sau obezi de azi vor fi adulţii supraponderali sau obezi de mâine. completează şi dna. Prof. Univ. Dr. Maria Moţa, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Vezi ce beneficii are chimenul si cum poate preveni diabetul!

Sursa: CSID.ro

Citește și: Varza de Bruxelles reduce riscul de obezitate, diabet și boli cardiovasculare

Speranța de viață a europenilor este în creștere, dar este amenințată de obezitate

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter