România se pregătește de scenariul 4 de epidemie – ce înseamnă asta

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 30 martie 2020, 13:37
Autoritățile române au pregătit patru scenarii ale epidemiei de coronavirus. Pentru că primele trei s-au adeverit deja, specialiștii se pregătesc pentru al patrulea.

Scenariul patru al epidemiei va fi atins atunci când numărul de îmbolnăviri depășește valoarea de 2001. Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a explicat că în acest scenariu, oamenii afectați nu vor mai putea merge în izolare dacă în familia lor există persoane cu vârste mai mari de 65 de ani, ci vor fi nevoiți să rămână în carantină – măsură care va fi stabilită printr-o ordonanță militară viitoare.

„Avem nişte propuneri pe care le-am făcut la colegii noştri de la Ministerul de Interne ca într-o ordonanţă militară viitoare să putem cuprinde şi acest punct în care să ne protejăm vârstele extreme şi pe cei cu comorbidităţi”, a zis Tătaru pentru Digi24, după cum relatează Libertatea.

Mai mult, în acest scenariu, testările vor fi extinse către întregul personal medical, potrivit lui Tătaru: „Avem un scenaru patru în care testările sunt extinse la tot ce înseamnă persoană instituţionalizată, la tot ce înseamnă personal medical, întâi cel care este contact şi simptomatic, pe urmă şi celălalt personal. Trebuie să ne protejăm personalul medical, trebuie să-l avem pentru acest scenariu patru pe tot valid”.

Citeşte și: Luni, 30 martie 2020, începe testarea pentru coronavirus a bucureștenilor. Cum se va desfășura operațiunea

De asemenea, în scenariul patru, cele 36 de spitale care sunt acum considerate unități de suport vor interveni, aducând astfel un surplus de 8.000 de paturi la cele 2.000-3.000  din prezent. Tot în acest scenariu, cazurile ușoare și medii de coronavirus vor fi tratate la domiciliu, pe când cele moderat-severe și critice la spital.

„Ne apropiem, într-adevăr, de scenariul patru, un scenariu care implică tratarea unor cazuri uşoare şi medii la domiciliu, sub supraveghere medicală, uneori chiar şi a voluntarilor, iar în spital tratamentul pacienţilor cu afecţiuni coronavirus manifestări moderat-severe şi critice”, a afirmat Tătaru. „Cele moderat-severe se vor afla în secţiile de boli infecţioase, iar cele critice în secţiile de terapie intensivă, sub suport ventilator sau cardiovascular. Avem, tot în scenariul patru, un moment în care personalul medical asimptomatic, dar pozitiv la coronavirus, va rămâne şi va trata pacienţii infectaţi cu coronavirus, care sunt spitalizaţi”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter