Încă o româncă moartă de epuizare?

De Erika Chivu, pe

Deşi medicii nu sunt de acord, unii susţin că Ramona Cîciu ar fi murit de epuizare pentru că lucrase foarte mult în ultimul timp. Tinerei i s-a făcut rău la serviciu…
… săptămâna trecută, iar sâmbătă seara a murit la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Rezultatele analizelor au indicat o miocardită virală, adică o inflamaţie a muşchiului inimii, provocată de un virus. Medicii au luat în calcul şi varianta surmenajului, însă analizele nu au confirmat această bănuială. 

„Nu avem niciun rezultat care să indice faptul că suferinţa i-a fost cauzată de surmenaj, însă mai aşteptăm şi alte rezultate de laborator”, spunea săptămâna trecută dr. Bogdan Popescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Totuşi, colegii ei, precum şi cei care au auzit de acest caz, susţin că femeia era foarte obosită şi stresată. După ce mai mulţi colegi fuseseră disponibilizaţi era nevoită să lucreze adesea peste program şi să-şi ia de lucru acasă. Mama a gemeni în vârstă de trei ani, Ramona se temea să nu-şi piardă locul de muncă, motiv pentru care îşi petrecea foarte mult timp lucrând.

Acum aproape o săptămână, ea a suferit un stop respirator la locul de muncă, după care a intrat în comă. În ciuda unei operaţii pe creier, starea ei nu s-a îmbunătăţit. Încă de la început, medicii care au îngrijit-o s-au declarat rezervaţi în privinţa şanselor ei de supravieţuire pentru că femeia îşi pierduse cunoştinţa timp de cinci minute, timp în care creierul ei nu a primit oxigen.

Cunoscuţii susţin că Ramona Cîciu era sănătoasă şi avea un regim de viaţă echilibrat. De altfel, ultimul control de medicina muncii, realizat în decembrie 2009 nu a descoperit nicio problemă de sănătate.

Deşi medicii spun că surmenajul şi stresul nu pot fi cauza morţii, ci doar factori predispozanţi, sunt mulţi cei care acuză compania la care lucra Ramona că şi-ar fi exploatat angajaţii şi unii chiar vorbesc de un sclavagism modern.

Indiferent de cauzele reale ale decesului, cazul a stârnit controverse privind sănătatea angajaţilor exploataţi de companiile la care lucrează.

Jumătate din români stau peste program la serviciu

Conform unui sondaj MyJob, 51,95% dintre angajaţi lucrează zilnic peste program, în timp ce 12,67% fac ore suplimentare cel puţin de două ori pe săptămână. 28% dintre angajaţi au spus că stau peste program numai dacă li se cere. Toate acestea se explică, probabil prin disponibilizările făcute în ultimele luni. Oamenii fie sunt nevoiţi să facă munca celor plecaţi, fie se tem să nu fie, la rândul lor, concediaţi, cred reprezentanţii MyJob.

Chiar dacă pare incredibil, munca în exces este un pericol real pentru sănătatea noastră. A confirmat-o un studiu britanic de lungă durată efectuat pe 10.000 de funcţionari publici. Cei care sufereau de stres cronic aveau un risc de boli cardiace cu 68% mai mare. Legătura dintre stres şi bolile de inimă era mai puternică la cei sub 50 de ani.

Aceasta s-ar explica atât prin schimbările biologice pe care le provoacă stresul, cât şi prin comportament. Cei stresaţi obişnuiesc să mănânce greşit, să fumeze şi renunţă la exerciţii fizice, toate acestea reprezentând factori ai bolilor de inimă.

Precedentul Raluca Stroescu

Cazul Ramonei Cîciu nu este primul de acest gen din România. Cel mai faimos este, desigur, cel al Ralucăi Stroescu, angajata unei firme de audit, care a fost găsită moartă în apartamentul său.

Aparent decedată de epuizare, Raluca suferea, se pare, de un diabet insulino-dependent nedescoperit, ceea ce ar fi dus la moartea ei. În aceeaşi perioadă, au mai murit, aparent tot din cauza epuizării, încă trei persoane: doi bărbaţi sub 35 de ani şi o tânără în vârstă de 23 de ani.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter