Remedii naturale pentru dureri în gât

De Libertatea pentru femei, pe

Suferi de dureri în gât, te supără amigdalita sau ești răgușită? Natura are leacuri pentru tine. Află rețetele pe care le propune dr. farmacist Ovidiu Bojor.
Plopul negru are acțiune antibacteriană, expectorantă, antiseptică, analgezică și antiinflamatoare, deci, tot ce ai nevoie în timpul unei răceli serioase. Se poate folosi ca preparat gemoterapeutic (extract din muguri) care se găsește în comerț și se administrează conform indicațiilor de pe ambalaj. Se poate face o infuzie sau decoct dintr-o lingură de muguri la o cană cu apă. De asemenea, se poate face gargară.

►Lichenul de piatră reduce inflamațiile din gât

Lichenul de piatră este o plantă care poate ajuta la tratarea inflamațiilor căilor respiratorii superioare, în special a laringitelor, faringitelor și bronșitelor. Ceaiurile din lichen de piatră sunt indicate și dacă ai un simplu guturai, dar și tuse convulsivă sau astm bronșic. Sunt utile și în cazul convalescenţilor care se refac după TBC.
Se poate face un macerat la temperatura camerei. Se lasă două-trei lingurițe de pulbere de plantă într-o cană cu apă timp de o zi. Se strecoară și se beau două-trei căni pe zi, de obicei înainte de masă. Pentru efecte mai rapide, se mai poate face decoct. După procesul de macerare, planta rămasă în urma filtrării se fierbe timp de 10 minute într-o cană cu apă simplă. Se strecoară și se adaugă maceratului. Persoanele hipertensive trebuie să fie prudente când folosesc acest ceai pentru că are ca efect și o ușoară creștere a tensiunii arteriale.

Alimente care tratează răguşeala

Prazul este util în toate formele de laringită, faringită și traheită. Se face un sirop din decoct concentrat (200 g praz la un litru) amestecat cu o cantitate egală de miere. Se iau patru-cinci linguri pe zi. Gutuile sunt și ele de ajutor. Semințele sunt puternic emoliente și se recomandă ca remediu în tuse, bronșită și răgușeală. Se face o infuzie dintr-o linguriță de semințe la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. Smochinul calmează durerile de gât și răgușeala și este recomandat în bronșite, laringite, traheite și pneumonii.
Fructele se pot consuma ca atare sau se face un decoct expectorant din două-trei fructe la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. Este foarte bun și siropul, care se prepară așa: se fierb 500 g de smochine într-un litru de apă până când cantitatea de lichid se reduce la jumătate. Se strecoară, se lasă să se răcească și se adaugă 250 g miere. Se ia câ­te o linguriță de două-trei ori pe zi.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter