11 reguli pentru creşterea adolescenţilor

De Unica.ro, pe

Dintre toate perioadele de formare a copiilor, adolescenţa e cea mai dificilă, e perioada când nimic nu-i mai convine copilului, tot ce spui îl face să dea ochii peste cap…
… pare că tot ce l-ai învăţat zboară pe fereastră, hormonii îi tulbură şi mai mult raţiunea şi capacitatea de a lua decizii corecte, prietenii sunt mai importanţi ca familia şi, în general, te rogi la Dumnezeu ca adolescentul tău să treacă cu bine prin aceşti ani şi să se fi prins ceva de el din toata educaţia anilor anteriori. În aceste condiţii, orice mână de ajutor e binevenită, iar noi îţi oferim câteva sugestii de la Ellen Pober Rittberg, autoarea cărtii „35 de lucruri pe care adolescentul tău n-o să ţi le spună niciodată, aşa că ţi le spun eu”.

1. Adolescenţii voştri nu vor să le fiti prieteni. Ei au nevoie să ştie că sunteţi modele responsabile, pe care se pot baza, demne de respectul lor, nu nişte puştani întârziaţi, care se cred cool şi poartă blugi prea strâmţi sau tricouri cu inscripţii gen „Alcoolul este viaţa”.

2. Nu sta la discuţii în contradictoriu cu adolescentul. Dacă are chef de dezbateri, să intre în politică sau să dea la Drept. Însă dacă încerci să-i urmăreşti şi să-i combati logica adolescentină cu argumente logice, o să vorbeşti până ţi se usucă gura şi n-ai să ajungi la nici un rezultat. Adolescenţii au nevoie să ştie că NU înseamnă NU. Ţii minte când copilul tău avea doar doi ani şi răspunsul lui pentru orice era NU? Ei, acum e rândul tău, mai ales atunci când copilul tău vrea să adopte comportamente periculoase sau care i-ar putea afecta viitorul din punct de vedere social, şcolar sau chiar profesional.

3. Nu-i cumpăra adolescentului tău maşină. Dacă vei încălca această regulă, copilul o va buşi în timp record, asta dacă ai noroc şi nu o distruge complet. Adolescentul trebuie să muncească pentru a obţine banii de maşină, sau măcar pentru o parte din maşină (şi nu ne referim aici doar la volan sau un cauciuc). Ştii că şi tu ai grijă ca de ochii din cap când porţi o bluză pe care ai dat o grămadă de bani, faţă de una cumpărată la chioşcul de pe plajă. Acelaşi principiu se aplică şi la maşina adolescentului tău, cu diferenţa că maşina poate cauza pagube semnificative.  

4. Încurajează participarea la sporturi, chiar dacă adolescentul tău e aşa de stângaci că-şi da cu stângu-n dreptul. Unele sporturi pot fi practicate şi de cei mai puţin coordonaţi. Participarea la sporturi dezvoltă perseverenţa şi spiritul de echipă. În plus, vei şti întotdeauna unde e copilul în fiecare zi după terminarea orelor. Arată-i că-ţi pasă de noua preocupare şi că e importantă – du-te la meciuri şi încurajează-l în gura mare din tribune, chiar daca asta îl va stânjeni.

5. Fă-te cunoscută şi plăcută de colectivul profesoral. Implică-te în activităţile extra-şcolare organizate, oferă-te să supraveghezi un bal sau o excursie, implică-te în aranjarea sălii pentru vreun dans, oferă-te să contribui la gustările şi dulciurile de la baluri. Ai grijă să pregăteşti, însă, lucruri gustoase, iar dacă nu te pricepi, mai bine cumperi decât să spună copilul că l-ai făcut de râs.

Citeşte continuarea articolului pe sfatulparintilor.ro!

Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter