Amenință că fuge de acasă? Cum eviți o tragedie?

De Unica.ro, pe

Pentru orice părinte, momentul în care ar afla că fiul sau fiica a fugit de acasă ar fi unul terifiant. După cum mai bine previi o boală decât să o tratezi, și în astfel de situații este mai bine să nu se ajungă atât de departe. Ce faci dacă amenință că fuge de acasă?
Conform statisticilor, 95% dintre minorii declarați dispăruți în România au plecat singuri de acasă. În ultimul an, numărul lor a fost de 3.177. Americanii estimează că unul din șapte copii cu vârste între 10 și 18 ani va fugi, la un moment dat, cel puțin o dată de acasă.

În aceste condiții, ce poți face tu ca părinte ca acest lucru să nu se întâmple?

De ce ar fugi de acasă?

► în familie sunt probleme (divorț, apariția unui nou partener al mamei sau parteneră a tatălui, decesul cuiva drag, certuri, abuz de alcool sau droguri etc.);
► este abuzat fizic, emoțional sau sexual;
► sărăcia de acasă îl face să creadă că în altă parte va fi mai bine și încearcă să-și ia viața în propriile mâini;
► își dorește să trăiască aventuros;
► adolescentul consumă droguri;
► se ceartă cu părinții care sunt fie excesiv de autoritari, fie tânărul îi percepe așa și își dorește mai multă libertate;
► este în conflict cu un profesor sau are performanțe slabe la școală și îi este frică de reacția adulților;
► are tulburări de sănătate mintală (depresie, ADHD, stres postraumatic, schizofrenie etc.);
► își dorește să fie cu iubitul/iubita și acesta nu este agreat de părinți sau plănuiește să se mute cu el, fără acordul adulților;
► își dorește să meargă la un anumit eveniment sau într-o excursie și părinții nu îl lasă;
► vrea să se angajeze sezonier (cum ar fi să lucreze la mare pe perioada vacanței de vară);
► visează la un trai mai bun în străinătate etc.
Cum să previi un astfel de eveniment

Este bine să ai o comunicare constantă cu el și să îți dai seama când este ceva în neregulă. În același timp, asigură-l că îl iubești. Sigur că ții la el, dar nu presupune că el știe asta.

Mulți adolescenți se simt nedreptățiți față de frații mai mici sau consideră că părinții nu-i au la inimă pentru că îi ceartă. Este normal să îndrepți greșelile copilului tău, dar ai grijă să nu îl cicălești tot timpul și arată-i și că apreciezi lucrurile bune pe care le face.

Psihologul te sfătuiește: „Să nu îl compari cu tine când erai de vârsta lui și cu niciun alt copil. În caz că te amenință că vrea să plece, arată-i că nu va face decât să își ia cu el aceleași greutăți emoționale, însă va fi într-un mediu lipsit de siguranța și de confortul de acasă”.

NU ARE CURAJUL SĂ-ȘI ÎNFRUNTE PROBLEMELE

Adolescenții care aleg să fugă de acasă doresc să evite confruntarea cu problemele și dificultățile pe care le întâmpină. În același timp, ei văd prin acest gest o modalitate eficientă de a-și câștiga independența. Nu își dau seama că ceea ce obțin este, de fapt, o falsă putere și autonomie. Pentru a preveni un astfel de eveniment, este important ca tu să fii foarte atentă la comportamentul copilului tău, să îl înveți să ia decizii eficiente și să îl accepți necondiționat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter