Răul de mișcare. Cum se tratează

De Laura Davidescu, pe
În mașină, în avion, pe o ambarcațiune, ba chiar și în tren – răul de mișcare poate apărea oriunde. Din fericire, există soluții care chiar funcționează.

Nu pot să fiu pasager în nicio mașină – eu pot fi doar șofer, pentru a mă putea concentra asupra drumului și pentru a anticipa accelerările, frânările și curbele, evitând astfel senzația de greață care mă chinuie în asemenea situații încă de când eram copil. Despre voiajul pe mare nici nu vreau să  vă vorbesc, atât de chinuitor poate fi pentru mine.  Iar cu avionul… Să spunem doar că golurile de aer și aterizările pe aeroporturi vântoase nu sunt distracția mea preferată.

Cum se manifestă răul de mișcare

La început, pare că voi face față… Am grijă să nu mănânc prea mult înainte de călătoria care știu că riscă să mă indispună, evit chiar și cafeaua. Îmi păstrez privirea departe, ațintită la orizont, încercând să anticipez schimbările de direcție ale mișcărilor vehiculului în care mă aflu. Nu citesc și nu mă mișc prea mult… Beau puțină apă carbogazoasă, rece. Degeaba!

Cu toate acestea , încet-încet îmi apare o stare de rău difuză, cu salivație, amețeală, greață, paloare și transpirații reci. După care, dacă nu se oprește mișcarea pe care nu o pot controla, urmează voma. Repetată, până la epuizare.

Cauza e bine-cunoscută – stimularea reflexă a aparatului vestibular aflat în urechea internă și, practic, imposibil de „tratat“ altfel decât prin ameliorarea simptomatologiei.

Ce soluții terapeutice există pentru a trata răul de mișcare

Omitem intenționat leacurile de medicină populară, de tipul ghimbirului, uleiurilor esențiale sau al brățărilor chinezești, pentru care nu avem niciun fel de dovezi clinice  că ar funcționa, și ne axăm pe soluțiile verificate.

Medicamente antihistaminice. Unele se eliberează fără rețetă, altele necesită prescripție de la un medic. Ele trebuie luate cu o jumătate de oră înainte de călătorie.

Remedii homeopatice. Pe lângă medicamentele clasice, care nu se recomandă oricui, mai există o întreagă categorie de remedii împotriva răului de mișcare, aparținând farmacopeei homeopatice. Aici chiar vorbim de rezultate!

Specialiștii în homeopatie recomandă ca, înaintea plecării în călătorie, să luăm cinci granule de Cocculus indicus pentru a liniști simptomele cele mai neplăcute. Se mai recomandă Borax în, mai ales la călătoriile cu avionul sau la alte tipuri de mișcare rapidă și descendentă (pentru a face față cu succes tiribombelor din parcurile de distracții, de exemplu).

Un alt remediu folosit în tratarea senzației acute de greață, precum și a bufeurilor de căldură urmate de transpirații reci este Nux vomica. Iar pentru cei sensibili la mirosul neplăcut al gazelor de eșapament se recomandă Petroleum.

Celor palizi și care simt nevoia stringentă de a ieși la aer proaspăt  – lucru imposibil într-un avion – li se recomandă Tabacum. De asemenea, celor afectați de răul de mare, dar și de anxietate, medicina homeopată le pune la dispoziție Ignatia Amara sub formă de granule, care trebuie luate o dată sau de mai multe ori pe zi, în funcție de starea pacientului. În cazul acestui remediu, cura trebuie începută cu trei zile înainte de călătorie, continuată în timpul călătoriei și menținută încă o săptămână după aceea.

Partea cea mai bună a tratamentelor homeopatice este că remediile nu au contraindicații și nici efecte secundare, iar dacă se respectă dozele indicate, efectele sunt pe măsură.

Situații în care să apelezi la medic

Toate soluțiile terapeutice descrise anterior sunt destinate celor care au o suferință ușoară sau moderată referitoare la răul de mișcare. Dacă simptomele persistă mai mult de 48 de ore, dacă cel afectat de rău de mișcare este un copil sau chiar un sugar, dacă, concomitent cu voma, apar și diareea, febra sau stările confuzionale, e cazul să apelați de urgență la un medic.  De asemenea, e nevoie de ajutor specializat în situația în care voma este însoțită de sângerare digestivă.

Sursa foto: Shutterstock

S-ar putea să te intereseze și:

5 lucruri despre homeopatie pe care poate nu le știai

Tratează natural alergiile. Iată cum!

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter