Banda de alergat vs sedentarism – cum să fii activă fără să ieşi din casă

De Maria Anton, pe Ultimul update Marți, 10 ianuarie 2023, 13:51

La acest nou început de an, după o lungă perioadă de sărbători şi posibil exces alimentar, ai putea să încerci să îţi schimbi modul de viaţă şi să îţi îmbunătăţeşti forma fizică. Poate aceasta a fost una dintre rezoluţiile tale de Anul Nou, dar vremea capricioasă ori alte motive te împiedică să o pui în aplicare. Vom încerca în acest articol să te ajutăm să renunţi doar puţin la comoditatea ta şi să faci mişcare în confortul propriei tale case. Soluţia pe care ţi-o propunem este să foloseşti o bandă de alergare acasă la tine, aşa că îţi vom oferi câteva sfaturi în acest sens.

  • Acest articol conține linkuri cu coduri de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă veți comanda online produse din magazinele promovate, un procent din valoarea achiziției intră în contul de afiliere al Unica. Mai multe detalii despre marketingul afiliat, pe profitshare.ro sau 2performant.

Cuprins

Sedentarismul este una dintre principalele probleme de sănătate publică ale secolului XXI. Cu toate că majoritatea oamenilor sunt conştienţi de necesitatea de a face mişcare regulat pentru a se menţine sănătoşi, numeroase studii arată că populaţia globală este afectată în continuare de sedentarism.

Sunt multe moduri de a face mişcare, exerciţii fizice, iar cele mai banale sunt alergatul şi mersul pe jos. Dacă tu crezi că vremea nu te încurajează să faci mişcare în aer liber, atunci poţi achiziţiona o bandă de alergare pe care să o foloseşti acasă la tine.

Ce este sedentarismul şi de ce este bine să faci exerciţii fizice

Sedentarismul este un stil de viață caracterizat prin lipsa de activitate fizică și exercițiu. Acesta poate fi cauzat de diverse circumstanțe, cum ar fi un program de lucru încărcat care limitează sau chiar elimină timpul disponibil pentru exerciții sau de lipsa motivației pentru a face mișcare.

Sedentarismul poate avea efecte grave asupra sănătății, deoarece poate contribui la obezitate, hipertensiune arterială, diabet de tip 2, boli cardiovasculare, cancer și depresie.

Exercițiul fizic regulat poate reduce riscul de a dezvolta astfel de afecțiuni sau tratează afecțiuni existente. În acest sens, un stil de viață activ este esențial pentru a menține o sănătate bună. O persoană trebuie să facă mișcare în fiecare zi pentru a se menţine în formă, iar acest lucru poate include activități precum mersul pe jos, alergatul, ciclismul, înotul și alte sporturi.

Care sunt beneficiile folosirii unei benzi de alergare

Banda de alergare este unul dintre cele mai populare echipamente de fitness, cunoscute pentru eficiența și comoditatea oferite în antrenamente. Aparatele de alergat sunt folosite pentru a îmbunătăți forța musculară, rezistența și condiția fizică și sunt pe placul persoanelor care doresc să își mențină sau să îşi îmbunătățească nivelul lor de fitness.

Alte beneficii ale antrenamentului pe banda de alergare includ arderea caloriilor și îmbunătățirea sănătății inimii. Antrenamentul pe banda de alergare poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea stabilității și flexibilității articulațiilor și a posturii. De asemenea, acest tip de antrenament poate îmbunătăți starea de spirit și bunăstarea generală.

Care sunt avantajele folosirii unei benzi de alergare

Unul dintre cele mai importante avantaje ale unei benzi de alergare este că poate fi folosită independent de condițiile meteo, oferind o formă bazată pe mișcare și activitate fizică indoor.

De asemenea, benzile de alergare sunt echipamente uşoare și compacte, astfel încât pot fi transportate și stocate în orice loc fără prea multe eforturi.

Benzile de alergare pot oferi mai multe viteze decât alte echipamente de fitness. La multe modele, poți regla şi înclinarea, nu numai viteza, simulând diferite condiţii pentru a îndeplini nevoile tale de antrenament și nivelul de intensitate pe care îl dorești.

De asemenea, benzile de alergare sunt echipamente sigure, deoarece oferă o suprafață de alergare suplă și netedă, permițându-ți să te antrenezi în condiții optime.

În plus, benzile de alergare sunt de obicei dotate cu programe de antrenament presetate, care pot fi personalizate pentru a se potrivi nevoilor tale. Aceste programe pot fi folosite pentru a monitoriza și ghida antrenamentul tău, precum și pentru a măsura progresul tău.

Cât timp ar trebui să foloseşti banda de alergare

Atunci când ridici greutăți sau faci exerciții cardiovasculare, ar trebui să începi cu o încălzire a mușchilor. Fără încălzire, rişti să te accidentezi şi sigur nu îţi doreşti asta.

Poţi folosi banda de alergare timp de cinci până la zece minute la viteză redusă pentru încălzire. Acest lucru va duce la creşterea treptată a temperaturii corpului şi va detensiona mușchii și articulațiile.

Apoi, trebuie să faci exerciții fizice la o intensitate medie timp de cel puțin 30 de minute în majoritatea zilelor săptămânii.

Dacă nu ai mai făcut mişcare, o intensitate moderată ar putea fi şi doar un ritm de mers rapid. Pe măsură ce îţi îmbunătățeşti condiția fizică, poţi crește intensitatea prin mărirea vitezei pe banda de alergare.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, pentru a-ţi menține greutatea actuală sunt necesare 150 de minute de activitate aerobică moderat-intensă sau 75 de minute de activitate intensă pe săptămână. Pentru a slăbi, trebuie să munceşti mai mult!

Cum alegi cea mai potrivită bandă de alergare

Pe piață există numeroase modele  de benzi de alergare cu caracteristici și dimensiuni care se potrivesc în orice casă. Găsirea celei mai bune benzi de alergare pentru nevoile tale este strâns legată de modul în care intenționezi să o utilizezi.

Dacă o foloseşti la alergare, vei avea nevoie de o bandă cu o dimensiune adecvată a platformei (covorul rulant) pentru a permite un pas de alergare complet. Dacă vrei să simulezi mersul pe jos, poţi opta pentru o versiune cu o platformă mai mică.

Pentru a reproduce efortul dintr-o drumeţie, ai nevoie de opțiuni de înclinare. Dacă sunteţi mai mulți utilizatori în casă, veți dori o putere a motorului suficientă pentru a suporta mai multe ore de utilizare. Cei care preferă antrenamentul pe intervale de intensităţi vor dori o bandă de alergare cu reglaje de viteză rapide.

Puterea motorului

3 cai putere sau mai puțin: Bună pentru mersul pe jos, simulare de drumeții și jogging ușor (<10km/h). Această putere este suficientă pentru cei care intenționează să meargă sau să simuleze drumeții pe o pantă. Nu este recomandată pentru antrenamente pe distanțe lungi şi este posibil să nu suporte mai mulți utilizatori (ori o utilizare mai mult de o oră pe zi).

3,0-3,5 CP: Va susține majoritatea tipurilor de antrenament. Puteți să mergeți, să faceți drumeții, să alergați fără probleme. Cele mai multe opțiuni accesibile sunt în acest interval și oferă viteză și putere adecvate. Cu toate acestea, este posibil să fie insuficient pentru antrenamente cu intervale de mare viteză, distanțe mai lungi (peste 12 km) și utilizatori multipli sau utilizare prelungită (peste 2 ore pe zi).

3,5-4,0 CP: Aceasta este puterea ideală pentru benzile de alergare. Un motor din acest interval va susține majoritatea utilizatorilor și majoritatea tipurilor de antrenament. Doar câteva motoare au o putere mai mare de 4,0 CP, astfel încât acest interval va susține antrenamentele de tip maraton, mersul sau mai mulți utilizatori.

Peste 4,0 CP: Aceasta este o putere mare pentru o bandă de alergare. Tot ce depășește 4,0 CP este proiectat pentru utilizare intensă, distanțe lungi și viteze mari.

Dimensiunea benzii de alergare

Atunci când te gândeşti la o bandă de alergare, uită-te mai întâi la dimensiunea covorului rulant, deoarece dimensiunile totale ale aparatului nu sunt întotdeauna o indicație bună a spațiului de care dispui pe platformă. Alergarea necesită un pas mai lung decât mersul pe jos, așa că alergătorii vor avea nevoie de o lungime a benzii mai mare decât cei care merg pe jos. De asemenea, utilizatorii care au peste 1,80 m înălțime pot avea nevoie de o lungime mai mare a platformei pentru a ține cont de pasul lor mai mare.

Pentru alergători: Ideal, covorul rulant trebuie să aibă o lățime de 50 de centimetri și o lungime de 150 de centimetri. Acest lucru asigură o lățime suficientă pentru alergare și ar trebui să se potrivească şi utilizatorilor cu înălțimea de peste 1,80 m.

Pentru cei care merg: Platformele benzilor de alergare pentru mers variază în intervalul 40-50 cm lățime și au de obicei o lungime de 100-150 cm. Poţi merge pe orice bandă de alergare de orice dimensiune, dar dacă intenţezi să reproduci doar meresul pe jos, o suprafață mai mică va fi suficientă.

Greutatea acceptată a benzii de alergare

Fiecare bandă de alergare va avea o indicaţie privind greutatea maximă acceptată. Recomandarea specialiştilor este să nu o depăşeşti, chiar dacă intenționezi să slăbeşti. La alergare, impactul fiecărui pas poate fi de 2două ori greutatea utilizatorului – aceasta este o presiune mare asupra benzii de alergare – așa că este mai bine să te poziţionezi sub nivelul maxim de greutate.

Unde pui banda de alergare

Ai grijă să măsori înainte spațiul în care intenţionezi să pui banda de alergare! Asigură-te că ai suficient spațiu pentru a te deplasa în siguranță în jurul benzii de alergare şi pentru a urca și coborî. Vei dori suficient spațiu pentru a îţi putea mișca brațele și corpul. Rafturile de cărți, ușile sau alte obstacole pot limita spațiul din jur.

Verifică înălțimea tavanului! Multe benzi de alergare se înclină, deci te ridică mai aproape de tavan. Măsoară de la cea mai înaltă setare de înclinare și adaugă valoarea la înălțimea celui mai înalt utilizator pentru a vă asigura că aveți suficient spațiu liber. Poţi să mai adaugi câțiva centimetri pentru „sărituri” în timpul alergării. De asemenea, atenţie la lustră!

Sursa: treadmillreviewguru.com

În continuare, îţi recomandăm câteva tipuri de benzi de alergare care să te convingă să faci mişcare!

Benzi de alergare pliabile

Banda de alergare TECHFIT SLIM, Motor 3 CP, Pliabila 100%  te ajută să faci mișcare oricând dorești. Viteza maximă pe care o poți atinge este de 12 km/h și poți vedea detaliile exercițiilor tale prin conectarea la aplicațiile mobile Zwift, FitShow sau KINOMAP. Este special creată pentru confortul casei tale, designul său este inovativ, prezintă opțiunea de pliere, astfel devenind extrem de ușor de depozitat, mutat și instalat.

Banda de alergat vs sedentarism - Bandă alergare Techfit Slim
Banda de alergare TECHFIT SLIM, Motor 3 CP, Pliabila 100%

Banda de alergare pliabila KingSmith WalkingPad A1 Pro are două moduri de funcționare, manual (M) și automat (A), control adaptiv al vitezei, răspuns rapid, schimbare automată a vitezei, cadru ușor din aliaj de aluminiu, se pliază rapid și ocupă foarte puțin spatiu de depozitare. Este o bandă pentru mers, având viteza maximă de 6 km/h şi este recomandată persoanelor sub 100 de kilograme.

Banda de alergat vs sedentarism - Bandă KingSmith WalkingPad A1 Pro
Banda de alergare pliabila KingSmith WalkingPad A1 Pro

Banda de alergare HomCom, Pliabila oferă o comoditate excelentă pentru a lucra acasă în orice moment. Are o viteză reglabilă între 1 şi 10 km/h, o suprafaţă de alergare lată, antiderapantă şi economiseşte spaţiu.

Banda de alergat vs sedentarism - Bandă HomCom
Banda de alergare HomCom, Pliabila

Banda de alergare pliabila KingSmith WalkingPad R1 Pro poate fi utilizată atât pentru alergat, cât şi pentru mers, se strânge uşor şi poate fi depozitată oriunde, ocupă mai puţin de 0,2 metri pătraţi. Atinge o viteză maximă de 10 km/h şi este recomandată persoanelor până la 110 kg.

Banda de alergat vs sedentarism - Bandă KingSmith WalkingPad R1 Pro
Banda de alergare pliabila KingSmith WalkingPad R1 Pro

Banda de alergat electrica Orion Genius G3, 100% pliabila are un motor cu putere maximă de 2CP şi viteze cuprinse între 1 şi 8 km/h. Dimensiunea covorului rulant este de 100 cm/40cm. Greutatea maximă a utilizatorului este de 100 de kilograme.

Banda de alergat vs sedentarism - Bandă Orion Genius G3
Banda de alergat electrica Orion Genius G3

Benzi de alergare – cele mai ieftine modele

Banda alergare magnetica, Kondition, HMG-1800 poate fi cu uşurinţă deplasată dintr-un loc în altul şi datorită faptului ca are în dotare două roţi rezistente. La acest model, covorul se deplasează datorită forţei magnetice. Produsul este conceput pentru utilizare la nivel ocazional, cu şedinţe de 25-30 minute, de 2-3 ori pe săptămână.

Banda de alergat vs sedentarism - Bandă Kondition HMG-1800
Banda alergare magnetica, Kondition, HMG-1800

Banda de mers Energy Fit Start 100 este una fără motor, mecanică, cu o mişcare lină şi silentioasă, care te ţine în priză şi te motivează să îţi invingi limitele. Nu este nevoie de o conexiune electrică pentru a folosi banda, ci pur şi simplu vei propulsa suprafaţa de alergat cu forţa proprie astfel încât poţi crea un antrenament mai provocator sau mai puţin obositor.

Banda de alergat vs sedentarism - Bandă de mers Energy Fit Start 100
Banda de mers Energy Fit Start 100

Banda de alergare EVERFIT TFK 110 MAG este aparatul perfect pentru utilizatorii care nu dețin foarte mult spatiu în locuința proprie și doresc să îl economisească. Banda este pliabilă și beneficiază de roţi de transport, fiind mai ușor de depozitat și de mutat în momentele în care nu este utilizată.

Senzorii de puls integrați în mânere te ajută să îţi urmăreşti ritmul cardiac din timpul antrenamentelor. Banda are 8 niveluri de instensitate şi un sistem de frânare magnetic.

Banda de alergat vs sedentarism - Bandă Everfit TFK 110 MAG
Banda de alergare EVERFIT TFK 110 MAG

Banda alergare TechFit MT80 este echipată cu motor de 1.0 CP, cheie de siguranță, are structura de rezistenţă care suporta maximum 110 kg și un sistem de absorţie a șocurilor. Banda vine cu un display digital care oferă informații despre timp, distanţă, puls, calorii consumate și 16 programe de antrenament prestabilite.

Banda de alergat vs sedentarism - Bandă TechFit MT80
Banda alergare TechFit MT80

Banda de alergat electrica FitTronic T1001 este prevăzută cu un motor de 1.75 CP şi atinge o viteză maximă de 10 km/h. Greutatea maximă suportată este de 100 de kilograme, iar suprafaţa de alergare este de 36×104 cm.

Banda de alergat vs sedentarism - Bandă FitTronic T1001
Banda de alergat electrica FitTronic T1001

Benzi de alergare profesionale – alegerea campionilor

Dacă vrei să faci o investiţie majoră pentru condiţia ta fizică, poţi alege Banda alergare profesionala Nautilus T628. Aceasta are un motor de 3,5 CP, care permite atingerea unor viteze cuprinse între 1 şi 19 km/h. Beneficiază de Bluetooth, înclinare electrică şi suportă o greutate maximă a utilizatorului de 158 kg. Totodată, amortizează foarte eficient şocurile produse în timpul exerciţiilor.

Banda de alergat vs sedentarism Bandă Nautilius T628
Banda alergare profesionala Nautilus T628

Banda de alergat electrica profesionala ATHLETIC 8600T îţi va permite să duci antrenamentul la un alt nivel şi să îţi depaşeşti recordurile personale. Banda este pliabilă, astfel că poate fi mutată si depozitată în orice colţ fără nicio dificultate. Motorul are o putere de 4 CP, asigură o viteză de până la 20 de km/h, suprafaţa de alergat are dimesniunile de 155×56 mm şi rezistă la greutăţi de până la 160 de kilograme.

Banda de alergat vs sedentarism - Bandă Athletic 8600T
Banda de alergat electrica profesionala ATHLETIC 8600T

Banda de alergare Nordic Track USA Commercial 2450 are o suprafață de alergare de mari dimensiuni (55×152 cm), care oferă suficient spaţiu pentru un pas lung de alergare. Display-ul de 10 inci cu touchscreen permite conectarea la internet astfel încât să poată fi afișate statistici de antrenament sau chiar site-urile tale preferate. Prin simpla atingere a unui buton, suprafață de alergare poate fi înclinată până la 15% sau declinată până la -3%, opțiune care ajută pentru arderea mai multor calorii și pentru antrenarea diferitelor grupe musculare. Sistemul de amortizare RUNNERS FLEX protejează gleznele și genunchii.

Banda de alergat vs sedentarism - Bandă Nordic Track USA Commercial 2450
Banda de alergare Nordic Track USA Commercial 2450

Banda de alergare KETTLER ALPHA RUN 600 Semiprofessional Line are mecanism de oprire de urgenţă cu clemă de siguranță, afișaj LCD, Bluetooth, valori măsurate, speaker, ventilator, suport smartphone și tabletă, reglarea vitezei cu ajutrul butonului suplimentar de pe mânere, senzori puls, suporturi sticle şi roţi transport. Banda este echipată cu un motor de înalta calitate, de 3 CP, viteza maximă este de până la 20 Km/h, ceea ce poate satisfice intensitatea diferită a exercițiului.

Banda de alergat vs sedentarism Bandă Kettler Alpha Run 600
Banda de alergare KETTLER ALPHA RUN 600

Banda de alergare TECHFIT MT300 impresionează prin puterea motorului, 5 CP, şi prin preţul atractiv. Suportă până la 150 de kg, are o viteză maximă de 18 km/h şi 12 niveluri de înclinare. Banda poate fi pliată, iar deplierea este automaăt şi poate fi mutată cu uşurinţă în orice loc din căminul tău. Ecranul de 7 inci este uşor de utilizat şi afişează toate feedback-urile necesare pentru antrenament, inclusiv timpul, viteza, distanţa, caloriile, înclinarea şi pulsul.

Banda de alergat vs sedentarism - Bandă Techfit MT300
Banda de alergare TECHFIT MT300

În general, antrenamentul pe banda de alergare este o modalitate eficientă și convenabilă de a te menține în formă și de a îţi îmbunătăți starea de sănătate și bunăstare generală. Cu toate acestea, ar fi bine să iei în considerare şi sfaturile medicului sau ale unui antrenor de fitness, astfel încât să te poţi bucura de beneficiile aduse de antrenamentul pe banda de alergare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter