Răceală sau gripă? Află care sunt diferenţele!

De Erika Chivu, pe

Tuse strănut, dureri… să fie gripă sau doar răceală? Este bine să ştii care din cele două îţi dau de furcă pentru că gripa este o boală mai gravă, iar complicaţiile…
…  pot fi fatale pentru anumite categorii de persoane.

În mare, răceala şi gripa au cam aceleaşi simptome, iar tratament nu există pentru niciuna din ele. Totuşi, iată cum se deosebesc cele două.

Răceala – care sunt simptomele

O răceala începe de obicei cu una sau două zile de dureri în gât însoţite de uşoare dureri de cap. Urmează să ai nasul înfundat şi secreţii nazale apoase însoţite tuse. E posibil să ai şi o febră uşoară, deşi răceala provoacă febră mai mult la copii.

După câteva zile, secreţiile nazale devin mai consistente şi mai închise la culoare.

Toate aceste simptome se succed pe o perioadă de aproximativ şapte zile, dar după această perioadă este posibil să rămâi cu o tuse uşoară. Dacă după şapte zile încă mai ai dureri, este posibil să fi făcut o suprainfecţie bacteriană. De exemplu durerile în gât pot fi semn de amigdalită bacteriană. În acest caz va trebui să consulţi medicul pentru tratament.

Gripa – care sunt simptomele

Gripa se instalează mai rapid decât răceala, iar simptomele sunt mai puternice: dureri în gât, dureri de cap, nas înfundat, secreţii nazale. Pe lângă aceste semne, care apar ţi la răceală, gripa mai dă dureri musculare, senzaţie puternică de oboseală şi întotdeauna febră. Dacă ai o febră de peste 38 de grade, poţi să fii sigură că ai gripă.

În patru-cinci zile simptomele gripei ar trebui să devină mai uşoare, dar e posibil să te simţi destul de obosită în următoarea săptămână.

Complicaţiile gripei

Una dintre diferenţele mari între răceală şi gripă este că aceasta poate duce la complicaţii mai grave, în special la bătrâni, copii şi bolnavi cronici. Printre cele mai frecvente complicaţii  este pneumonia, care se manifestă prin tuse productivă, dureri în piept, febră mare cu frisoane, respiraţie dificilă. Poţi banui că ai pneumonie după gripă dacă febra dispare timp de câteva zile apoi revine, caz în care neapărat trebuie să mergi la medic.
 
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter