Află de ce ai probleme cu somnul!

De Erika Chivu, pe

Lipsa unui somn odihnitor nu numai că îţi strica ziua, dar pe termn lung poate să îţi strice şi sănătatea. Iată câteva din cele mai frecvente probleme şi motivele lor.

Adormi foarte târziu seara…

… iar a doua zi te trezeşti greu şi eşti obosită. Principalul vinovat este viaţa modernă, care nu-i mai permite corpului tău să urmeze semnalele transmise de natură. În mod normal, corpul tău s-ar pregăti de somn atunci când se întunecă afară. Însă acest ceas intern este dat peste cap de lumina artificială care îl păcăleşte făcându-l să creadă că soarele nu a apus. Ca să adormi mai devreme stinge luminile în cameră sau măcar foloseşte o lampă cu lumină slabă.

Te răsuceşti toată noaptea în pat

Cel mai probabil e vina căldurii. În mod normal, temperatura corpului uman creşte ziua şi scade noaptea. Dacă noaptea este prea cald în dormitorul tău, e posibil să te trezeşti des şi să te răsuceşti de pe o parte pe alta. Mai bine ridică-te din pat şi deschide un geam ca să porţi dormi liniştită restul nopţii.

Te trezeşti greu

De vină este un lipsa unui program regulat de somn. Cu aproximativ o oră înainte de momentul în care te trezeşti, oragnismul tău începe să se pregătească pentru o nouă zi, oprind secreţia anumitor hormoni şi pornind secreţia altora. Pentru ca totul să meargă ca pe roate, el trebuie să ştie cam când urmează să te trezeşti. Atunci când deschizi ochii mai devreme sau mai târziu ca de obicei, îţi scoţi corpul din rutina lui, ceea ce dă peste cap ceasul intern.
Ca să nu se mai întâmple aşa ceva fă-ţi un program de somn şi respectă-l în fiecare zi, inclusiv în weekend.

Eşti obosită toată ziua, deşi ai dormit suficient

Contează nu doar cantitatea, ci şi calitatea somului. Unul din factorii care îţi pot strica odihna este sindromul de apnee în somn. Acesta apare în special la persoane supraponderale şi se manifestă prin oprirea respiraţiei timp de câteva secunde, ceea ce te poate trezi de zeci de ori pe noapte. Singura soluţie ca să scapi de problemă este să consulţi un medic.

Te trezeşti din cauza coşmarurilor

Toţi visăm urât din când în când, iar acest lucru nu poate fi împiedicat. Totuşi dacă ai adesea coşmaruri care te trezesc noaptea, probabil că vinovat este stresul. Încearcă să te relaxezi mai mult şi crează-ţi o rutină pentru seară prin care să te rupi de problemele zilei care a trecut. Citeşte mai multe despre cauzele viselor urâte!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter