Tips & tricks pentru un somn odihnitor chiar și în nopțile caniculare

Iubim vara, dar nu și nopțile caniculare. Când mercurul urcă tot mai mult în termometre, somnul devine dificil, mai ales pentru persoanele care nu adorm imediat cum pun capul pe pernă. Cu insomnia nu este de joacă, așa că este bine acționăm din timp. Iată câteva idei pe care le poți aplica atunci când vrei ca Moș Ene să-și facă simțită prezența rapid:

Folosește uleiuri esențiale pentru un somn liniștit

Numeroase terapii au efecte pozitive asupra calității somnului, iar una dintre cele mai de succes este aromoterapia. Avantajul este că te poți bucura de efectele ei oricând, chiar la tine acasă. Terapia mizează pe capacitatea corpului de a răspunde la stimulii olfactivi și folosește  puterea teraputică pe care o au uleiurile esențiale. Mai multe detalii despre rolurile fiecărui ulei esențial în parte și cum le poți utiliza găsești în descrierile de produs de pe site-ul solarisplant.ro. Tot aici poți descoperi numeroase uleiuri esentiale care au capacitatea de a îmbunătăți calitatea somnului:

  • Uleiul esențial de Lavandă este cunoscut prin faptul că este un ajutor de nădejde în diminuarea stresului și a supraoboselii. Îl poți utiliza extern, de exemplu, seara când faci baie, aplicând zece picături în cadă, dizolvate într-un solvent (de exemplu, bicarbonat de sodiu sau ulei de măsline).
  • Uleiul esențial de Ylang Ylang poate fi utilizat pentru reducerea stărilor tensionate și a stresului și în același timp poate stimula starea de bună dispoziție. Pentru un efect garantat, folosește-l seara, înainte de somn. Încorporează două sau trei picături într-un ulei sau cremă de corp, apoi masează-ți mâinile sau tălpile 10-15 minute – te vei simți ca după 30 de minute petrecute la SPA.
  • Uleiul esențial de Busuioc nu este doar o soluție eficientă atunci când vrei să diminuezi tensiunile din corp, stresul, oboseala, ci poate acționa ca antiseptic intestinal, carminativ, galactogen, diuretic, antiseptic pulmonar, antifungic și febrifug. Pentru a te bucura de efectul său relaxant, înainte de somn poți aplica două-trei picături pe ceafă și pe tâmple. 

Fii atentă la ce mănânci înainte de somn

Pentru noi, femeile, replica „Nu mănânc nimic după ora 19:00” este deja clasică. Teama că ne îngrășăm nu este singurul motiv pentru care ar trebui să avem grijă la alimentele pe care le consumăm seara. O parte dintre ele ne pot stimula organismul și, în loc să simtă că îl pregătim pentru somn, corpul va crede că este gata pentru vreun maraton. Mâncarea prăjită, grasă, picantă, alimentele care conțin cofeină, băuturile alcoolice trebuie evitate în ultima parte a zilei. În locul lor poți alege ceaiul de mușețel, bananele, cerealele, sucul de vișine. 

Fă mai mult sport pe timpul zilei

La fel ca în cazul alimentației, sportul nu este doar o modalitate prin care să te menții în formă, ci un mod ideal prin care detensionezi corpul. Prin mișcare relaxezi grupe importante de mușchi și odată cu asta eliberezi stresul somatizat pe parcursul întregii zile. Pornește cu pași mici. Propune-ți ca în următoarele patru săptămâni să începi ziua cu câteva exerciții fizice. Apoi, dacă programul îți permite, repetă seria de exerciții, 10-15 minute, după pauza de prânz sau atunci când simți că ți-a scăzut nivelul de energie. Acest lucru te va ajuta să fii productivă pe timpul zilei, iar seara te vei odihni mult mai bine. De asemenea, include în programul tău săptămânal câteva plimbări în aer liber. Testează și vezi care sunt efectele obținute.

Mai puțină lumină, mai mult somn

Melatonina este un hormon secretat de corp și care reglează ritmul circadian. Conform medicilor, el este stimulat atunci când suntem în încăperi întunecate. Din acest motiv, este recomandat ca spațiul în care dormi să fie cât mai puțin luminat. Poți monta draperii opace care nu permit accesul luminii în cameră și poți închide, peste noapte, toate dispozitivele digitale, electronice cu LED-uri care luminează permanent.

Nu în ultimul rând, recomandat este să îți stabilești un program de somn. Acesta te ajută la reglarea ceasului biologic în funcție de care se va seta și organismul tău, indiferent cât de cald este afară.

Sursa foto: Shutterstock 

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Solaris

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter