Postul, o sursă de sănătate

De Erika Chivu, pe

Când ţi se pare greu să rezişti în faţa un pui la rotisor, gândeşte-te că, pe lângă latura religioasă, postul este un plus şi pentru sănătate, dacă ştii să-l ţii aşa cum trebuie.
Când ţii post este ca şi cum ai fi vegan pentru o perioadă de timp, numai că motivaţia este, bineînţeles,  alta. Dacă, în general, restaurantele şi magazinele din România nu sunt foarte „prietenoase” cu vegetarienii, în această perioadă, găseşti multe produse fără carne, la orice colţ de stradă.

Chiar dacă nu aspiri la o eternitate în Rai, poate că nu ar strica să devii vegetariană, măcar până la Sărbători. Se pare că postul creştin are multe beneficii în ce priveşte sănătatea.

Fără colesterol

Renunţând la orice produs animal, scapi de temutul colesterol care te aduce, cu fiecare înghiţitură, mai aproape de o boală cardiovasculară. Ba, mai mult, îţi reduci riscul de a face tumori maligne, „pietre” la fiere şi rinichi, afecţiuni ale colonului, diabet şi hipertensiune.

Ajunge să te gândesti că cei care ţin post nu mai pot să mănânce fast food. Dacă eşti o amatoare de asemenea produse, ai câştigat, din start, mai multă sănătate. Postul te face să mănânci mai mult acasă, deci să-ţi pregăteşti singură mâncarea, ce va fi în mod singur mai sănătoasă decât semipreparatele şi mezelurile pe care le iei de la supermarket.

Poate că pare greu de crezut, însă vegetarienii „începători” spun că se simt mai bine şi au mai multă energie de când au renunţat la carne, ouă şi lacatate.  

Leguminoase în loc de carne

Ce iese din alimentaţia ta va trebui să fie înlocuit cu ceva la fel de hrănitor.
Pentru a nu simţi lipsa produselor din carne, mănâncă alte alimente bogate în proteine. În această categorie intră oleaginoasele şi leguminoasele. Nucile, alunele, migdalele le poţi servi ca atare, la ora gustărilor, sau le poţi adăuga în salate şi în bolul cu cereale. Leguminoasele (fasole uscată, mazăre, linte, soia), care se pot prepara în multe feluri, au la fel de multe proteine ca şi carnea, dar nu conţin grăsimi saturate.
 
Dacă renunţi şi la produsele lactate corpul tău va simţi lipsa calciului. Ca să nu se întâmple asta, consumă cât mai multe vegetale bogate în acest mineral: varză, conopidă, ţelină, broccoli, cereale integrale.

O problemă importantă pentru cei care ţin post este carenţa de vitamina B12, o vitamină ce se găseşte numai în carne, lactate şi ouă. Specialiştii din întreaga lume, chiar şi organizaţiile vegetarienilor sunt de acord că niciun produs vegetal nu conţine vitamina B12.

Lipsa ei se manifestă prin oboseală, slăbiciune, lipsă de concentrare, anorexie, depresie, memorie slabă, iar acestea sunt numai câteva dintre simptomele posibile. Pentru a le preveni este indicat ca, în timpul postului, să consumi cereale integrale sau batoane din cereale cu adaos de vitamine, dar şi suplimente, pe care le găseşti la farmacie.

Crudităţile sunt de preferat

Dacă alimentaţia va consta numai în produse vegetale, foarte indicat ar fi ca o bună parte din ele să fie crude. Nu mai trebuie spus că fructele şi legumele crude sunt pline de antioxidanţi şi vitamine.

Poţi să mănânci fructele ca desert sau gustare, iar din legume să-ţi faci salate sănătoase şi gustoase.

Postul ajută la slăbit?

Nu neapărat.

În general, o alimentaţie fără produse animale înseamnă mai puţine calorii. Totuşi, asta nu înseamnă că cine ţine post slăbeşte neapărat. Chiar şi aşa exista riscul să faci alegeri mai puţin sănătoase, iar un exemplu ar fi produsele din soia, care se pot pregati şi prin prăjire. Ca să nu mai vorbim de mâncărurile şi gustările gata preparate, pe care le găseşti la supermarket, cu eticheta „de post”, dar care nu sunt neapărat dietetice.

Dacă vrei să scapi şi de câteva kilograme cu ocazia postului alege, pe cât posibil legume crude, iar celelalte alimente pregăteşte-le la aburi, la cuptor, la grătar sau prin fierbere.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter