În pericol: Alimente nocive pentru sănătate şi siluetă

De Libertatea pentru femei, pe

Piaţa alimentară este tot mai vastă şi tentaţiile frumos împachetate sunt la tot pasul. Dar multe dintre produse pot fi pentru organismul tău mult mai dăunătoare decât crezi! Pune-te în gardă şi află de ce trebuie să te fereşti.
Agitaţia cotidiană şi viteza cu care te mişti pentru a rezolva problemele zilnice determină, de multe ori, servirea mesei pe fugă. Iar cum avalanşa de produse, care mai de care mai atractive, e inepuizabilă, tentaţiile par şi mai mari. Totuşi, pentru sănătatea ta, încearcă să eviţi alimentele care nu îţi fac bine.

MEZELURILE

Chiar dacă sunt atât de gustoase, majoritatea mezelurilor nu sunt deloc sănătoase pentru organism. Acestea pot fi incluse în categoria alimentelor toxice, deoarece conţin grăsimi animale, conservanţi, agenţi de afumare şi aditivi periculoşi. Toţi aceşti compuşi chimici favorizează apariţia bolilor de inimă şi chiar a unor tipuri de cancer. Încearcă să tai mezelurile de pe lista de cumpărături sau, pe cât posibil, să mănânci doar ocazional.

BĂUTURILE ACIDULATE

Consumate de o mare parte a populaţiei, băuturile carbogazoase sunt, poate, cele mai dăunătoare produse alimentare. Acestea cresc riscul apariţiei bolilor de stomac, pun în pericol sănătatea dinţilor, pentru că duc la deteriorarea mai rapidă a smalţului, ridică nivelul zahărului din organism şi îngraşă. Dintre cei care beau sucuri carbogazoase, o mare parte preferă varianta light. Conform unui studiu, cei care consumă mai mult de o băutură pe zi sunt cu 48% mai expuşi la boli cardiovasculare, faţă de cei care nu agreează aceste produse.

GUMA DE MESTECAT

Este un produs consumat de oameni de toate vârstele. Însă folosită în exces, mai ales pe stomacul gol, duce la apariţia gastritei şi a ulcerului gastric. În cazul copiilor, este cu atât mai neindicată, deoarece pe lângă efectul dăunător asupra danturii, guma conţine îndulcitori artificiali, care pot fi extrem de periculoşi: încetinesc dezvoltarea şi provoacă tulburări ale sistemului nervos.

PREPARATELE FAST-FOOD

Zilnic, mii de oameni iau masa la restaurante de tip fast-food, fără a lua în considerare efectele nocive ale acestor alimente asupra organismului. Nutriţioniştii atrag atenţia că produsele fast-food conţin cantităţi foarte mici de calciu, fosfor, magneziu şi vitaminele A şi C, esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. În schimb, au multe grăsimi şi carbohidraţi şi un aport foarte ridicat de calorii.

CARTOFII PRĂJIŢI ŞI CHIPSURILE

Pentru mulţi români, cartofii prăjiţi sunt nelipsiţi de pe masă, de câteva ori pe săptămână. Sunt gustoşi şi la îndemână, însă sunt şi nocivi pentru organism, dacă sunt consumaţi pe termen lung. De vină este zahărul pe care îl conţin cartofii, care se transformă în glucoză odată cu prăjirea acestora. Glucoza măreşte nivelul de insulină, ducând la probleme de sănătate grave. Şi tot în categoria „cartofi prăjiţi” pot fi incluse şi chipsurile, consumate în mare majoritate de tineri. Însă chipsurile conţin şi grăsimi vegetale hidrogenate, arome şi numeroşi coloranţi artificiali.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter