Osteoporoza: Oasele tale “vor la pensie”?

De Lumea Femeilor, pe

Te sâcâie nişte dureri lombare joase? Constaţi, cu uimire, că eşti mai scundă decât fiica ta, care şi-a încheiat de mult faza de creştere? Poate că osteoporoza începe să-şi arate colţii…
 

Osteoporoza de postmenopauză

Apare, de regulă, la femei, la câţiva ani după instalarea me-nopauzei. Pentru că, în această perioadă, ovarele produc nivele scăzute de estrogeni, iar în absenţa acestora, resorbţia osoasă (pierderea de masă osoasă) creşte, sporind riscul fracturilor de fragilitate.

Osteoporoza de vârstă

Vârsta avansată adaugă nişte factori de risc de osteoporoză, pentru ambele sexe. La vârsta de 35 de ani, masa osoasă atinge un vârf, apoi intră în declin. Pe măsură ce rece timpul, scade şi capacitatea de absorbţie a calciului la nivelul intestinului (în parte, şi pentru că apar carenţe de vitamina D, „vehiculul” prin care se asimilează calciul). Pe de altă parte, formarea masei osoase depinde în mod direct şi de activitatea fizică. Or, o dată cu trecerea anilor, facem, cele mai multe dintre noi, tot mai puţină mişcare, iar rezistenţa osoasă se reduce. Toţi aceşti factori „hrănesc”, după 70 de ani, riscul de osteoporoză şi de fracturi osoase provocate de traumatisme minore.

AVIZ “AMATOARELOR”

Marcând Săptămâna internaţională a artritei şi osteoporozei (12-19 octombrie), compania Sanofi-Aventis ne-a reamintit: “6 luni pot schimba viaţa.
De aceea, pacienţii cu osteoporoză au nevoie de un tratament care să ofere protecţie antifractură cât mai rapid şi pentru tot scheletul (vertebral, non-vertebral şi şold)”. Dacă ştii că ai un risc de osteoporoză, mergi la medic, pentru a depista boala cât mai devreme!
ELIMINĂ ORICE RISC DE A CĂDEA ÎN CASĂ!
Podele: nu deplasa mobilele de la locurile lor obişnuite, maschează cablurile şi întrerupătoarele. Verifică dacă mochetele şi covoarele sunt bine fixate şi netede.
Baie: instalează bare de susţinere (mână curentă), în special pe peretele căzii (ca să te ţii când intri la baie) şi un covoraş nonderapant.
Scări: asigură-le un iluminat cores-punzător şi verifică dacă treptele şi mâna curentă sunt sigure şi nu există riscul de a aluneca.
Bucătărie: curăţă picăturile de pe podea imediat, iar în dreptul chiuvetei/spălătorului instalează un covor din cauciuc antiderapant. Nu depozita vasele/ingredientele la înălţime.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter