Când este recomandat să-ţi micşorezi sânii și la ce riscuri te expui?

De Unica.ro, pe

Există numeroși factori care pot influența dezvoltarea și sănătatea sânilor și care te pot determina să iți dorești să apelezi la o operație de micșorare sau mărire a sânilor. Procesul natural de îmbătrânire a pielii, sarcina și alăptarea sau pur și simplu sub- sau supradezvoltarea sânilor pot fi aspecte esențiale în luarea acestei decizii.
De multe ori, intervenția poate fi singura soluție, mai ales pentru că nu există tratamente nechirurgicale sau exerciții fizice care să aibă efecte semnficative asupra mărimii sânilor.

Ce este mamoplastia de reducție și când se recomandă

Mamoplastia de reducție este intervenția chirurgicală prin care se realizează micșorarea sânilor. De obicei, aceasta poate fi însoțită de mamoplastia de ascensionare (operație de ridicare a sânilor, care poate fi realizată și independent de cea de reducție). Intervenția constă în îndepărtarea excesului de grăsime, piele și țesut glandular și uneori implică și remodelarea zonei areolo-mamare.
Operația se recomandă femeilor care se confruntă cu următoarele probleme: modificarea formei, volumului sau aspectului sânilor; dureri de spate, gat, umăr, brațe sau greutate în respirație provocate de greutatea sânilor; iritația sau depigmentarea pielii în zona șanțului submamar (zona de sub sâni); discomfort psihic, scăderea încrederii în sine, cauzate de mărimea sânilor, probleme în găsirea unei vestimentatii adecvate; dificultate în practicarea unui sport, determinată de greutatea sânilor.
Mamoplastia de reducție trebuie să se realizeze când femeile au atins maturitatea în dezvoltarea sânilor și intenționează să nu mai aibă copii, deoarece sarcina și alăptarea pot influența mărimea sânilor, ca urmare a schimbărilor hormonale care se produc în această perioadă. De asemenea, o astfel de intervenție poate afecta capacitatea de alăptare.  Este indicat ca operația să se realizeze la cel puțin 6-10 luni după întreruperea alăptării. În cazuri excepționale, intervenția se poate realiza și în cazul femeilor tinere, care se confruntă cu probleme de sănătate sau complexe foarte mari încă din perioada adolescentei.
Femeile care urmează să apeleze la această procedură trebuie să renunțe la fumat, consumul de anticoncepționale cu cel puțin o lună înainte, medicamente antiinflamatorii și expunerea la soare/solar cu 2 săptămâni înainte, iar medicul trebuie informat cu privire la orice problemă medicală și tratament medicamentos pe care l-a urmat pacienta în perioada preoperatorie.

Cu ce riscuri te poți confrunta după micșorarea sânilor?

Problemele de sănătate care pot apărea după mamoplastia de reducție depind foarte mult de capacitatea de vindecare a organismului și de greutatea corpului. La scurt timp după intervenție, este foarte posibil să observi deshidratarea pielii, amorțirea mameloanelor, mâncărimi în zona de incizie și tumefiere a sânului sau hipersensibilitatea mameloanelor.
Există însă și numeroase probleme medicale mai grave cu care te poți confrunta. “În urma mamoplastiei de reducție, pot apărea infecții la nivelul sânului, probleme care țin de circulația sângelui (hemoragii, hematoame, apariția cheagurilor), necroza țesutului adipos sau chiar deschiderea plăgii (cu o incidență mai ridicată în cazul femeilor obeze).
De aceea, este extrem de importantă ținerea sub observație a pacientei pe o perioadă de câteva luni de la intervenție și examinarea atentă a evoluției țesutului mamar. Ecografia mamară sau mamografia (în funcție de vârsta pacientei) sunt investigații obligatorii înainte de intervenția chirurgicală, pentru a ne asigura că nu sunt și altfel de probleme la nivelul sânilor și în primul rând pentru a exclude un cancer mamar”, explică Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie și imagistică medicală și doctor în științe medicale, în cadrul Donna Medical Center.

În ce situații poți apela la o operație de mărire a sânilor?

Operația de mărire a sânilor (mamoplastia de augmentare) este aleasă de multe ori de femeile care se confruntă cu complexe cauzate de dimensiunile mici ale acestora. Însă intervenția se poate realiza și în cazul persoanelor cu probleme medicale legate de hipodezvoltarea sânilor, asimetria, modificări semnificative ale țesutului în urma unor diete excesive sau ca urmare a alăptării repetate pe o perioadă scurtă de timp. De asemenea, mamoplastia de augmentare este o intervenție la care pot apela femeile care au suferit de curând o mastectomie (îndepărtare parțială sau totală a sânului, de obicei ca formă de tratament a cancerului mamar).

Riscurile intervenției

Complicațiile care pot apărea după operație sunt legate în principal de modul în care organismul acceptă implantul mamar. Astfel, te poți confrunta cu hipo sau hipersensibilitate în zona și cu apariția hematoamelor și a infecțiilor, în special în zona inciziei. Uneori poate apărea un țesut fibros în jurul protezei, care să determine strângerea și micșorarea sânului (fenomen numit contractură capsulară). Alteori  implantul mamar se poate deplasa sau se poate chiar sparge.
De-a lungul timpului, apar modificări în organism care vor ajunge să influențeze și aspectul sânilor și poziția implantului. “După câțiva ani de la introducerea implantului, se poate constata apariția contracturii capsulare, asimetria sau schimbarea formei sânilor, motiv pentru care pacienta va trebui să meargă la consultații periodice pentru a verifica modul în care implantul a afectat sănătatea sânilor. De asemenea, orice investigație imagistică care se va face asupra sânilor după intervenție va necesita atenție sporită, prezența protezelor mamare îngreunând de multe ori rezultatele ecografiilor mamare sau ale mamografiilor”, a detaliat Dr. Elena Claudia Teodorescu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter