Oboseala socială: Munca și îndatoririle sociale îngraşă

De Unica.ro, pe

Munca şi îndatoririle sociale alimentează epidemia de obezitate în societățile moderne, potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul “Current Biology” și comunicat pe piața din România de către MediHelp International.
Cercetătorii din Europa au descoperit că nu doar numarul de ore dormite influenţează greutatea, ci și momentul în care te culci sau ora la care te trezești dimineața. Munca și îndatoririle sociale sunt dăunătoare pentru că întrerup ceasul natural al organismului, cunoscut drept ceasul circadian. Un nou termen apărut pentru a descrie acest fenomen este Oboseala socială (Social jetlag). Ceasul circadian este important în reglarea metabolismului, iar întreruperea lui poate contribuila apariția problemelor legate de greutate, susțin cercetătorii.
Dr. Stan Goldstein, șeful Clinicii de Consultanță BUPA, Australia, spune: “Cei mai mulți dintre noi trebuie să trăim în funcție de normele și regulile impuse de societate, iar aceasta presupune să ne trezim dimineața devreme și să mergem la muncă. Toți suntem diferiți când vine vorba de cantitatea de somn de care avem nevoie.”
“Studiul demonstrează că agitația vieții moderne poate avea un impact mai mare asupra sănătății decât credem. Acesta este momentul în care omul trebuie să realizeze cât de importantesunt prevenţia şi protecţia, iar măsurile de precauție trebuie luate înainte ca ceva rău să se întâmple. De aceea ne sfătuim clienții să cumpere asigurări private de sănătate, adaptate nevoilor și dorințelor lor”,declară Zahal Levy, Președintele MediHelp International.
Cercetătorii au descoperit că femeile și bărbații care au folosit un ceas deşteptător pentru a se trezi  devreme în timpul săptămânii, astfel dereglând ceasul natural al organismului, iar apoi au dormit mai mult în weekend sau în zilele libere, erau predispuși să aibă un indice de greutate mai ridicat. Cercetătorii susțin că un factor al epidemiei de obezitate este stilul de viață modern şi faptul că trăim împotriva ritmului natural.
Acest studiu subliniază faptul că obiceiurile sănătoase de somnsunt mai importante decât am crezut. Astfel, stabilirea unui program relaxant, dar fix,pentru ora de culcare și trezirea aproximativ la aceeași oră în fiecare dimineață, fac parte dintr-o rutină zilnică sănătoasă.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter