Avertismentul medicului Mihai Craiu: copiii care trec prin COVID-19 pot rămâne cu sechele, de la oboseală la probleme cardiace

De Unica.ro, pe

COVID-19 poate să îi afecteze și pe copii, potrivit medicului pediatru Mihai Craiu, de la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului.

El a vorbit mai multe în cadrul unei dezbateri organizate marți, 18 ianuarie, de către organizația Salvați Copii. La dezbatere au mai participat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, precum și medicii pediatri Alexandru Ulici, de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București, Mihai Gafencu, de la Spitalul de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, și Anca Drăgănescu, de la Institutul „Matei Balș”.

„Acești copii care aparent trec prin boli mai puțin zgomotoase pot rămâne simptomatici”, a zis el, citat de Libertatea. „Pot avea minte încețoșată, forță mai puțină, unii pot avea și disfuncție cardiacă”. Medicul a mai adăugat că simptomele de long COVID-19 pot persista până la 12 săptămâni la copii.

Momentan, pare că prevalența simptomelor de long COVID-19 variază considerabil de la un studiu la altul, astfel încât între 4 și 66% dintre cei chestionați spun că au simptome la săptămâni bune de la infectare, după cum arată datele de la Institutul Național de Sănătate din SUA. Printre simptomele cele mai des întâlnite se numără durerea de cap, oboseala, lipsa de concentrare, problemele cu somnul, tusea, durerea în piept și lipsa mirosului.

Citește și: Alexandru Rafila: Presiunea pe spitale, mai scăzută decât în valul 4

Citește și: De ce România nu optează pentru imunizarea naturală împotriva Omicron

Citește și: Risc de „dublă pandemie” în Europa, odată cu creșterea cazurilor de gripă

Citește și: Studiu: Omicron provoacă forme mai ușoare de COVID-19 chiar și la nevaccinați

Aceste procente variază mult din cauza unor limitări, potrivit specialiștilor americani: mai exact, lipsa unei definiții exacte a conceptului de long COVID-19, dar și faptul că se manifestă ușor diferit la copii decât la adulți.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat: „Nu ne confruntăm cu o explozie a cazurilor care blochează spitalele și ATI în cazul copiilor, presiunea pe spitale este mai mică decât în valurile precedente”.

La rândul său, medicul Mihai Gafencu de la Spitalul de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” a subliniat: „Cazurile care s-au prezentat la UPU au fost mai numeroase în acest weekend, dar paturile de la ATI s-au menținut goale, spre bucuria noastră. Am avut doar trei internați în ultimele trei săptămâni, toți trei cu alte comorbidități”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter