Cum să ai o inimă sănătoasă

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 30 iulie 2020, 10:40

Inima e organul care te ţine în viaţă şi măsoară, prin bătăile ei, slabe sau puternice, toate stările prin care treci. Inima are grijă ca tu să trăieşti mult şi bine, iar tu trebuie să ai grijă de ea.
Dacă suferi de o afecţiune a inimii, cel mai indicat este să consulţi un doctor, care va putea să îţi pună un diagnostic precis şi să îţi recomande un tratament. Noi îţi oferim câteva sfaturi ca să îţi menţii inima sănătoasă şi câteva remedii naturiste, care să completeze tratamentul medicului.

Alimentaţia corectă

Legătura dintre alimentaţia corectă şi sănătatea inimii e foarte strânsă. Un regim alimentar sănătos înseamnă:
– puţine grăsimi,
– puţine calorii,
– puţină sare,
– multe fibre.

Grăsimile de origine animală, care se găsesc în carne, unt şi brânză grasă sunt dăunătoare dacă sunt consumate în exces. Consumă alimente fierte, în locul celor prăjite şi redu cantitatea de sare, ca să ţii tensiunea arterială sub control. Pentru necesarul de fibre se recomandă fructele şi legumele proaspete, ca şi cerealele. Morcovii, spanacul, piersicile, caisele au un conţinut bogat de betacaroten, prevenind atacurile de cord şi accidentele cerebrale. E recomandat să foloseşti ulei de măsline, de porumb, de soia sau de floarea soarelui. Potasiul, calciul şi magneziul previn creşterea tensiunii arteriale şi se găsesc în fructe, legume, lactate şi peşte.

Remedii naturiste

Studiile au arătat că 44% din persoanele care consumă ceai în mod regulat nu au probleme cardiace, iar cei care au suferit un atac de cord îşi revin mult mai repede. Despre ceaiul negru se ştie că repară vasele de sânge afectate şi, prin antioxidanţii pe care îi conţine, împiedică formarea de plăci periculoase.

Atenţie însă! Ceaiul negru şi cel verde nu sunt recomandate persoanelor hipertesive.

Vâscul este şi el foarte cunoscut pentru normalizarea tensiunii arteriale. Se prepară ceaiul din o linguriţă vâsc pus într-o cană cu apă rece, care se lasă peste noapte. Dimineaţa se încălzeşte uşor şi se strecoară. Se beau, timp de trei săptămâni, trei căni de ceai de vâsc pe zi. Două- trei ceşti de ceai de coada calului pe zi protejează inima şi vasele de sânge. În cazul hipertensiunii, aterosclerozei şi a anginei pectorale este recomandat ceaiul de anghinare. O lingură de frunze uscate şi mărunţite se pune în 1/2 litru de apă clocotită, iar, după răcire, se strecoară. Se va consuma câte jumătate de cană de ceai, îndulcit cu miere, înainte de mese.

Ai grijă de inima ta!

Pentru a avea o circulaţie a sângelui mai bună şi a-ţi întări inima, zdrobeşte 30 de căţei de usturoi şi pune-i la macerat într-un litru de oţet de vin, cu 5 linguri de miere. Se lasă două săp-tămâni, după care se strecoară şi se iau, de trei ori pe zi, câte 30 de picături într-o cană cu ceai.
– Insuficienţă cardiacă. E recomandat să se bea dimineaţa şi seara o cană de suc de dovleac şi să se consume prune uscate, smochine şi curmale. Te poate ajuta infuzia de frunze de mesteacăn, urzică, pătlagină şi fag, 200 ml pe zi, două săptămâni.
– Hipertensiune. Se prepară o tinctură din 3 linguriţe de frunze şi trei de rădăcini de leuştean macerat 10 zile în 100 ml alcool. Se recomandă de trei ori pe zi câte 25 de picături diluate în jumătate de pahar cu apă. Tot pentru hipertensiune se poate folosi următoarea reţetă: trei linguriţe de vâsc uscat se pun la o cană cu apă, împreună cu o linguriţă de rozmarin şi se lasă până dimineaţă la temperatura camerei. Timp de o lună se consumă câte două căni pe zi, dimineaţa şi seara.

O bună circulaţie a sângelui

Se prepară un amestec din vâsc, cătină albă şi coada şoricelului, în cantităţi egale. O linguriţă din acest amestec se infuzează cu 200 ml de apă clocotită şi se bea de trei ori pe zi.
Împotriva durerilor de inimă.
Într-un litru de vin natural se pun zece fire de pătrunjel şi două linguri de oţet din vin. Se lasă 10 minute la fiert, la foc mic, după care se adaugă 300 g miere de albine şi se mai fierb încă 5 minute. Se strecoară cât este fierbinte şi se iau câte 1-3 linguri pe zi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter