10 lucruri pe care orice femeie trebuie să i le spună ginecologului

De Consuela Stratulat, pe Ultimul update Vineri, 16 ianuarie 2015, 21:58

Sunt unele lucruri pe care abia i le spui prietenei tale, așa că nu este de mirare că nici prin cap nu îți trece să i le dezvălui ginecologului. Dar adevărul este că ei le-au văzut și auzit pe toate, așa că secretul tău nu îi va șoca. În plus, unele informații, deși sunt stânjenitoare, ți-ar putea salva viața. Noi îți spunem 10 lucruri pe care ginecologul tău trebuie să le știe.
Câți parteneri sexuali ai avut. Indiferent cât de înfricoșător este numărul, ginecologul tău trebuie să îl știe. Chiar dacă nu te întreabă, este important pentru sănătatea ta să știe cu câte persoane ai făcut sex. Nu te va judeca, dar o vei ajuta să își dea seama la ce boli ești predispusă.

De câte ori ai făcut sex neprotejat

Te-ai lăsat dusă de val o data și ai făcut sex fără prezervativ, dar de atunci au trecut câțiva ani și nu există semne că ai avea o boală cu transmitere sexuală? Trebuie să îi spui ginecologului tău. Multe boli, precum Chlamydia, nu au simptome, iar HPV poate fi inactiv ani de zile. Este responsabilitatea ta să îi spui ginecologului că există un risc să ai o boală cu transmitere sexuală, după ce ai făcut sex neprotejat.

Nu poți avea orgasm

Dacă nu mergi la un terapeut sexual, cine altcineva ar putea ști de ce nu ai orgasm, dacă nu ginecologul tău? De obicei, el poate să te ajute să rezolvi această problemă.

Uneori sângerezi după sex

Dacă se întâmplă să sângerezi o dată, după ce ai făcut sex mai dur, nu este cazul să alergi la doctor, dar dacă este o situație constantă, ai motive de îngrijorare. Sângerările după sex pot avea o mulțime de cause, de la infecții sau probleme de lubrifiere, la prezența unor cellule precanceroase pe col.

Sexul este dureros

Nu fi timidă și spune-i medicului tău, dacă te doare când faci sex, pentru că s-ar putea să te ajute. Disconfortul pe care îl simți s-ar putea datora unei înlinații a uterului ori ai putea suferi de lipsa lubrifierii. Nu te gândi că acestea sunt probleme întâlnite doar la femeile în vârstă, pentru că și cele tinere le pot avea.

Suplimentele pe care le iei

Ginecologul tău trebuie să știe ce suplimente iei dintr-o mulțime de motive, indiferent dacă începi un nou tratament cu anticoncepționale ori încerci să rămâi însărcinată. Chiar și medicamentele din plante au contraindicații, așa că nu omite informații prețioase.

Ai fost abuzată sexual

Indiferent că vrei doar să vorbești cu cineva sau ești îngrijorată că ai putea avea o boală sexuală, ginecologul este persoana potrivită să te ajute în astfel de cazuri.

Simți un miros ciudat

Dacă simți că organele tale genital au un miros ciudat, trebuie să îi spui medicului. De obicei, acesta este un semn de infecție ori de un dezechilibru al PH-ului.

Ce crezi despre sarcină și fertilitate

Dacă ai de gând să rămâi însărcinată în următorul an, trebuie să îi spui ginecologului tău. Îți vor da sfaturi medicale pe care nu le dau în timpul unei vizite normale. Și chiar dacă nu ai de gând să rămâi însărcinată în perioada următoare, tot este o idee bună să discuți despre fertilitate.

Somnul și menstruația sunt dereglate

Dacă tocmai ai împlinit 40 de ani, problemele de somn și dereglările menstruale ar putea fi un semn de menopauză. Chiar dacă simptomele sunt rare la această vârstă, trebuie luate în calcul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter