Infecţia cu Chlamydia îţi ameninţă fertilitatea

De Erika Chivu, pe

Dacă nu-ţi faci controlul ginecologic în mod regulat poţi fi infectată cu Chlamydia Trachomatis fără să o ştii.
Chlamydia trachomatis este bacteria care se transmite cel mai frecvent prin contact sexual. Unul din motivele care o fac atât de răspândită este lipsa simptomelor la persoanele infectate. Odată descoperită, infecţia se tratează relativ uşor. Problema este că de foarte multe ori este descoperită prea târziu, când deja a produs complicaţii.

Care sunt simptomele

În stadii incipiente, infecţia venerică cu Chlamydia nu prea da simptome. Atunci când ele apar, se întâmplă la una-trei săptămâni de la contactul sexual vinovat, dar adesea sunt atât de uşoare încât cei bolnavi le trec cu vederea. Posibilele simptome sunt scurgerile vaginale de culoare gălbuie, mâncărimi şi usturime în zona genitală, dispareunie (durere la contactul sexual), dureri la urinare.
Oricare din aceste simptome ar trebuie să fie de ajuns ca să te trimită la medic, chiar dacă sunt foarte uşoare. Chlamydia este un inamic foarte tăcut.

Trebuie, de asemenea, să faci un control când partenerul este infectat cu Chlamydia, chiar dacă tu nu ai niciun simptom. La bărbaţi, infecţia se manifesta prin scurgeri, dureri testiculare, urinare dureroasă.

Care sunt cauzele

Aşa cum am spus, vinovatul este bacteria Chlamydia trachomatis care se transmite prin contact sexual vaginal sau anal. Bacteria poate să atace zona vaginului sau uretra şi dacă nu este eliminată prin tratament adecvat se extinde pe tot tractul reproducător.

Care sunt complicaţiile posibile

Chlamydia este una din principalele cauze ale bolii inflamatorii pelvine (anexita). Aceasta este o inflamaţie a ovarelor şi trompelor uterine care se produce atunci când bacteriile din vagin urcă pe tractul genital. Ca urmare a acţiunii lor, pe trompe se formează ţesut cicatricial, ce duce la infertilitate.
O altă complicaţie gravă este transmiterea bacteriei la nou-născut, în timpul naşterii, cu posibilitatea ca el sa facă pneumonie sau infecţii oculare.

Cum se tratează

Prin analize de laborator ale secreţiei prelevate de pe col sau prin teste imunologice se stabileşte dacă ai sau nu boala. În continuare, medicul prescrie antibiotice, de obicei azitromicină, doxacilină sau eritromicină. Important este să urmezi întregul tratament prescris şi să nu renunţi la antibiotce după primele semne de îmbunătăţire. La fel de important este tratamentul partenerului, chiar dacă el nu are simptome. Degeaba te tratezi şi scapi de infecţie dacă o  vei lua iar de la partener. Pe timpul tratamentului şi până la dispariţia infecţiei (una sau două săptămâni) medicii, interzic, de obicei, contactele sexuale.

Cum se previne

Cea mai bună cale de a preveni infecţia cu Chlamydia este folosirea prezervativului, chiar dacă acesta reduce, dar nu elimină complet riscul de infecţie. Dacă ai o viaţă sexuală activă şi mai ales dacă ai mai mulţi parteneri este bine să-ţi faci regulat cntrolul ginecologic şi să ceri analize pentru toate bolile cu transmitere sexuală.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter