Endometrioza. Cauze, simptome, tratament

De Oana Savin, pe Ultimul update Luni, 01 aprilie 2019, 18:03
Endometrioza, sau „boala femeilor neiubite” este o boală progresivă, asociată cu infertilitatea. Această afecțiune cronică este considerată un fel de „cenușăreasă” a bolilor ginecologice pentru că medicina nu a reușit până în prezent să ofere o explicație completă și logică pentru ea.

Endometrioza afectează 10-15% din femei în timpul anilor de reproducere și este a doua cea mai frecventă cauză a infertilității.

I se mai spune „boala femeilor neiubite” pentru că această boală are drept consecințe invalidilitatea sexuală, socială și biologică.

Ce este endometrioza

Endometrionza este o maladie datorată apariției în locuri neobișnuite a unui țesut similar endometrului (mucoasa care căptușește interiorul uterului). Acest țesut poate fi poziționat în afara uterului, pe ovare, pe trompele uterine sau chiar pe intestine, ori la nivelul organelor din cavitatea abdominală.

Cauze

Specialiștii nu au reușit să stabilească cu exactitate cauzele apariției endometriozei. O ipoteză privind apariția acestei afecțiuni este inversarea fluxului menstrual, urmată de depozitarea și proliferarea țesutului endometrial în afara uterului.

O altă ipoteză se referă la posibilitatea existenței unor celule endometriale primitive, dar capabile de dezvoltare, în zona pelviană.

Cea de a treia ipoteză este și cea mai populară. Aceasta menționează posibilitatea relocalizării celulelor endometriale prin intrermediul circulației sângelui sau din cauza sistemului limfatic, dacă este vorba de cazurile rare ale endometriozei ajunse la nivelul creierului.

Simptome

Nu toate femeile care suferă de endometrioză prezintă simptome asociate bolii. Alte persoane le pot experimenta la intensitate redusă, însă un număr mare se confruntă cu simptome severe și chiar cu infertilitate.

Simptomele acestei afecțiuni se diminuează în timpul sarcinii și dispar complet odată cu instalarea menopauzei.

Cele mai frecvente simptome:

  • Dureri pelviene anterioare și concomitente menstruației
  • Dureri în timpul urinării și al tranzitului intestinal (dureri rectale și intestinale)
  • Urinări cu sânge sau prezența sângelui în scaun
  • Dureri de spate
  • Dureri pelviene în timpul actului sexual sau sângerări după actul sexual
  • Balonare
  • Crampe abdominale severe
  • Diaree sau constipație
  • Menstruație abundentă și hemoragii
  • Durata menstruației este mai mare de 7 zile
  • Sângerări menstruale neregulate
  • Infertilitate
  • Oboseală cronică

În cazurile în care endometrioza este localizată la nivelul creierului, printre simptome pot fi incluse durerile de cap.

Tratament

În prezent nu există niciun tratament medical pentru endometrioză. Însă sunt utilizate medicamente antiinflamatoare pentru a alunga durerea pelviană și pentru a ușura disconfortul.

Pentru tratamentul chirurgical al endometriozei este folosită chirurgia laparoscopică pentru că oferă chirurgilor posibilitatea de a vizualiza chiar și proliferări mici endometriozice. Recuperarea este foarte rapidă.

De asemenea mai poate fi folosită terapia cu hormoni, în încercarea de a orpi sau diminua menstruația pentru o perioadă cât se poate de lungă, astfel încât implanturile sau leziunile să nu se agraveze.

Totuși, aceste terapii pot fi administrate pentru o scurtă perioadă de timp deoarece pot cauza și efecte secundare. Acest tratament este mai eficient după efectuarea tratamentului chirurgical.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter