În Marea Britanie, 100 copii ajung săptămânal la ATI din cauza unei afecțiuni post-COVID-19

De Unica.ro, pe
În secțiile de terapie intensivă din Marea Britanie, aproape 100 de copii ajung internați săptămânal în spital din cauza unei boli rare, care poate să apară la câteva săptămâni după infecția cu COVID-19.

Este vorba despre sindromul inflamator pediatric multi-sistemic (PIMS). Pediatrii sunt îngrijorați de faptul că 75% dintre copiii afectați de PIMS erau de culoare, asiatici sau din rândul minorităților etnice, după cum arată Libertatea. Mai mult, aproape patru din cinci copii erau înainte sănătoși.

PIMS a apărut și în primul val al pandemiei, însă pe atunci se credea că este vorba despre boala Kawasaki, o afecțiune rară, care afectează mai ales bebelușii și sugarii. Acum, PIMS este recunoscut drept un sindrom post-viral separat. Acesta afectează unul din 5.000 de copii, apărând la aproximativ o lună după vindecarea de COVID-19, indiferent dacă boala a avut sau nu simptome.

PIMS implică adeseori erupții cutanate, o temperatură de până la 40 de grade Celsius, tensiune arterială foarte mică și probleme abdominale. Se crede că doi copii au murit din cauza PIMS de la începutul pandemiei.

Dacă anul trecut, în aprilie, spitalele din Marea Britanie înregistrau câte 30 de cazuri de PIMS pe săptămână, acum se înregistrează câte 100 de cazuri. Nu se cunoaște motivul pentru care în principal par să fie afectați copiii din rândul minorităților etnice. „Facem cercetări pentru a înțelege de ce este afectată această populație”, a spus doctorul Liz Whittaker, purtătorul de cuvânt al Colegiului Regal de Pediatrie și Sănătate a Copilului. „Genetica poate fi un jucător. Dar suntem îngrijorați de faptul că este o reflectare a modului în care aceasta este o boală a sărăciei, care îi afectează în mod disproporționat pe cei care nu pot evita expunerea datorită ocupației lor, gospodăriilor multigeneraționale și locuințelor aglomerate”.

Foto:123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter